Mi is a valódi pénzügyi siker titka?

2021. szeptember 19. 07:30 - Life Advisor

penzugyi_keplet.pngTe mit látsz a képen? Azt, hogy a "pénz" egyenlő "költség" szorozva "idővel"? Vagy, hogy az "idő" egyenlő "pénz" osztva "költséggel"? A legtöbben rutinszerűen éljük át a hétköznapokat, miközben a hétvégét várjuk, hogy eldöntsük, hogyan töltjük és élvezzük majd az időnket. Azok számára, akik pusztán a számlák kifizetéséért dolgoznak, minden hét ugyanúgy telik. Mi tart minket valójában ebben a csapdában? Természetesen megközelíthetjük az életet azzal a nézettel, hogy a pénz az első és legfontosabb dolog, de tényleg ez az igazság?

Pénz = Költség x Idő

Legyen szó akár extra hétvégi műszakról, akár a vállalati létrán való feljebb lépésről, több pénzzel nagyobb személyi költségek járnak. Több energiát használunk magunkból, több alternatív költség merül fel és több kötelezettséget kell teljesítenünk, ráadásul több minőségi időnk is elmegy. Összességében életünk egy részét fel kell áldozni. De ezt az árat meg kell fizetnünk a pénzért, nem?

Úgy gondoljuk, hogy ahhoz, hogy "gazdagabbak" legyünk, több pénzre van szükségünk. Ha pedig több pénzre van szükségünk, magasabb költségeket kell fizetnünk és többet kell feláldoznunk az értékes időnkből. Gyakran arra törekszünk, hogy ha csak pár 10.000Ft-al is de valahol több fizetést adnak, akkor váltsunk. Túlórázzunk többet, dolgozzunk hétvégén is plusz pénzért, mindezzel viszont több napi kötelezettséget, nyomást és stresszt is magunkra veszünk. Több pénz? Igen. Gazdagabb élet? Alig.

Sajnos a legtöbben viszont nem látunk soha mást. Nagyszüleinktől kezdve a szüleinkig, mindenkitől ezt a mintát másoltuk és számunkra ez minden, amit valaha is tudtunk. Lehet másképpen játszani ezt a játékot?

Pénz vs. Valódi pénzügyi siker

Nyilvánvaló, hogy összefüggés van több pénz birtoklása és az életből származó nagyobb értékek megszerzése között. De, mint mindannyian tudjuk, a gazdagabb életet soha sem csak a pénz határozza meg. Mert mi a helyzet a pénz megszerzésének költségeivel?

Minden egyes forint, amit megszerzünk, bizonyos személyes költségeket is rejt. Nyilvánvaló, hogy nem minden bevétel jár egyenlő költséggel. Ezt a valódi pénzügyi siker nem alapulhat egyszerűen azon, hogy milliomosok vagy milliárdosok vagyunk.

Az a milliomos, aki elakad ott, hogy napi 10 órát gyűlölje a munkáját, kevésbé sikeres, mint az a milliomos, aki otthagyja a gyűlölt munkáját és a vagyonát abból szerzi, amit valójában szeret csinálni. Ugyanaz a pénz, de a személyes siker két különböző szintje.

Még ha sikerül is milliárdokat összegyűjtened, ennek a pénznek kevés értéke van, ha egész életed burokban kell leélned. Ez a nagy halom pénz alig több, mint egy nagy halom stressz és áldozat. Szóval, mi a tényleges anyagi siker? Nem a bankszámlánkon szereplő összeg vagy az általunk vezetett autó határozza ezt meg, hanem a pénz hatása az életminőségünkre.

Felejtsd el a "nagy pénzeket", mert az igazi gazdagság és siker egyszerűen arról szól, hogy sokkal pozitívabb életet élhetsz meg. Ezért a pénznek egyetlen célja kell, hogy legyen : pozitív értéket kell adnia az életünkhöz. Tehát, hogyan kezdhetjük el úgy szemlélni a pénzügyeinket, hogy tükrözze, mit is akarunk valójában az életben?

Íme a valódi képlet

A valódi pénzügyi siker megtapasztalása érdekében a jövőnk célja nem az, hogy egyszerűen csak a pénzre koncentráljunk, hanem sokkal inkább az időre. Mi a kapcsolat a pénz, az idő és a valódi pénzügyi siker között?

Az igazi pénzügyi siker az, ha van pénzed és életstílusod, több időt tudsz tölteni azzal, amit igazán akarsz, miközben kevesebb időt kell töltened a pénzért való küzdelemmel. Mégis, miért kergetjük olyan sokan a pénzt anélkül, hogy valaha is megtapasztalnánk a nagyobb szabadságérzetet és elégedettséget? Mert valódi pénzügyi siker csak azok számára lehetséges, akiknek teljesen más az életszemlélete. 

Ahhoz, hogy a jövőbeli pénzügyeinket és életmódunkat jobbra változtassuk, először az élet szokásos képletével kell kezdeni : "Pénz" = "Költség" x "Idő". Ezt a természetes nézetet kell megfordítanunk és itt az ideje látni, hogy : "Idő" = "Pénz" / "Költség".

Amint látod, az idő értéke megegyezik a pénz osztva költséggel. Itt olyan "életköltségekről" van szó egyébként, mint minden negatív dolog, ami a pénzszerzés körül forog. Kevés pénzből nyilvánvalóan szenved az időd értéke. És amikor több pénzt keresel, sokkal magasabb személyes költségekkel, sajnos az élet nem lesz sokkal jobb. Ha azonban úgy közelítünk az élethez, hogy növeljük a pénzünket és csökkentsük a költségeinket, mit kapunk? Értékesebb időt!

Felejtsd el önmagában a pénzt, mert minél gazdagabb vagy ténylegesen, annál nagyobb lesz az időd értéke. Ez a kiegyensúlyozatlanság a pénz és a költségek között a kulcsa a valódi pénzügyi sikernek.

Az átlag ember azt hiheti, hogy a takarékos befektetők unalmas emberek, akik nem tudják, hogyan kell élvezni a pénzüket. De mit nem látnak gyakran? Minden vásárlás valódi költsége nem a szám az árcédulán, hanem inkább a munkával töltött idő. Egyesek azt is mondhatják, hogy egy elvesztegetett idő.

Igen, az idő pénz és a pénz az idő. Minden költség megegyezik az életünk egy összegével, amelyet kicserélünk vagy elveszítünk. Miután mérlegeljük végtelen megélhetési költségeinket, az adókat, sőt a fizetetlen túlóráinkat, napi ingázásainkat, marad a valódi hazavihető nyereség, amelyet szabadon felhasználhatunk. Ez egy átlag embernek néhány ezer forint minden egyes munkaóra után. 

Az élet ára

Benjamin Franklin szerint :

"Minden megtakarított penny egy másikat fial."

Tehát, minden alkalommal, amikor megtakarítasz mondjuk 1000 forintot, keresel 1000 forintot, szó szerint a semmittevésért. Az okos befektetők számára, ez pedig csak a kezdet. A passzív jövedelem jellege és az összetett növekedés ereje révén minden megtakarított és befektetett pénz, több pénzt hozhat a jövőben, alacsony személyi költségek mellett. Így az intelligens befektető valós vagyonának egyensúlyhiánya a pénz növekedésével tovább változik. 

Még a napi rutinban történő kicsi javítás is hatással lehet a jövőbeli pénzedre és életedre. A felesleges kiadások elkerülésével lehetőséget adsz magadnak, hogy további jövőbeli vagyont építs és csökkentsd a rutinszerűen elvesztett értékes életidőd összegét. 

Az idő a lényeg

A pénz egyértelműen feltankol minket, miközben az életünk útján haladunk. De az a terved, hogy az egész utat a benzinkútnál töltöd? Ha igazán ambiciózus vagy, akkor az élet gyakran úgy tűnik, mintha az idővel versenyeznél. 

A jövő valódi célja csak az lehet, hogy maximalizáljuk az "életidőnk" mennyiségét, amelyet úgy töltünk el, hogy azt személy szerint a legértékesebbnek tartjuk. Akkor miért nem harcolsz az anyagi szabadságodért? Ne feledd, az "Idő" = "Pénz" / "Költség". A valódi pénzügyi siker célja, hogy növeld az életben töltött időd értékét azzal, hogy óvatosan maximalizálod a pénzed, miközben minimalizálod a költségeit. Ezzel az élet természetes fókuszba fog kerülni.

1. Pénzt keresel azzal, amit igazán élvezel

2. Passzív jövedelmet hozol létre

Gondoljunk csak egy olyan ember életmódjára, aki valóban sikeres anyagilag. A szenvedélyeiből keresi a pénzt, miközben kevés személyes költsége keletkezik. Ezáltal sokkal nagyobb elégedettséget, szabadságot és lehetőséget nyújt számára, hogy több értéket szerezzen az életből. Minden pénz életre szóló potenciállal rendelkezik és azok, akik a valódi pénzügyi siker felé vezető úton járnak, elismerik minden egyes forint értékét. Minden egyes nap. Ez az igazi pénzügyi siker titka.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása