Miért nem jó ötlet az orrodban turkálni?

2021. szeptember 12. 07:30 - Life Advisor

orrturas_szokas.jpgIgen, ez még mindig a Life Advisor Blog, ne aggódj! Bár ez a poszt most furcsának tűnhet, hiszen eléggé kevés köze van mind a motivációhoz, mind az önfejlesztéshez, mind a sikerhez, de nemrég a YouTube-on belebotlottam Justin Cottle az "Institue of Human Anatomy" nevű YouTube csatorna tulajdonosának egy videójába, ahol arról beszél, hogy miért nem jó ötlet az orrunkat túrni. Mivel érdekes témákat nem hagyunk ki a blogról, megszületett ez a poszt. Egy olyan jelenségről van szó, amivel már mindannyian találkoztunk, sőt akár elismerjük, akár nem legalább egyszer mi magunk is megtettük. Persze gyerekkorunktól kezdve azt tanítják nekünk, hogy ez egy rémesen undorító szokás, de nemcsak ezért kellene elkerülni az állandó bányászatot.

Az orr puha és gyenge, mégis szilárd és merev. Ez azért van, mert porcokból, különösen hyalin porcokból áll. A fő oka annak, hogy az orr porcból és nem csontból áll, hogy ez teszi lehetővé, hogy nyomás alatt deformálódjon, csökkentve a sérülések kockázatát, tekintettel arra, hogy mennyire kinyúlik az arcunkból. A hyalin porcok egyébként az egész testünkön találhatók, mivel segít csökkenteni az ízületek közötti súrlódást. Az orrunk esetében ez a fajta súrlódáscsökkentés hasznos, figyelembe véve a légáramlás mennyiségét. 

Justin a videóban arról is beszél, hogy mi történik akkor, amikor orrvérzésünk van. Két típusa létezik az orrvérzésnek, az elülső, ahol a vérzés az orr elülső részében jelentkezik (ez kb. az orrvérzések 90%-ka) és a hátsó orrvérzés, ami általában artériás eredetű vérzés és a garat irányába ürül a vér. 

Mi pedig a legegyszerűbb módja annak, hogy elülső orrvérzést kapj? Igen, az orrod turkálása. 

Valójában van értelme az orrtúrásnak, mert eltávolíthatjuk azokat a kiszáradt nyálkadarabokat, amelyek szennyeződéseket és mindenféle egyéb dolgot tartalmaznak, de óvatosnak kell lenned, mert ha túl agresszíven turkálsz, ha túl sokat karcolod az orrod belsejét, akkor elszakadhatnak az erek és akkor jön az orrvérzés. 

A teljes videót (angol) te is megtekintheted és megismerhetsz további részleteket valamint egy kis elrettentést is, hogy miért ne túrd az orrod : 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása