Love is Love! Milyen érzés a szerelem?

2021. augusztus 30. 10:08 - Life Advisor

love_is_love_2.jpgGyermekkorunktól kezdve megismerkedünk a szeretet "tökéletes" ábrázolásával. De, ahogy öregszünk, látjuk, hogy a szerelem nem olyan egyszerű egyenlet, mint ahogy a popkultúra elhitette velünk. Az igazság az, hogy a szerelem zavaros lehet és nem fogjuk tudni, hogyan kell pontosan eligazodni ezen a lehengerlő érzelmen, amely elárasztja a fejünket és a szívünket.

De egyesek számára a legnagyobb akadály az, hogy nem tudják, milyen a szerelem. Igen, az érzések szubjektívek és a szerelem érzése személyenként eltérő lehet, de sokunk számára a szerelem egy erőteljes érzelem, amely könnyen összetéveszthető a vágyak, a társaság vagy éppen a magány miatt. De ha rájössz, hogy ez tényleg szerelem, ez lesz az egyik legjobb érzés a világon. 

Ha szerelmes vagy valakibe, aki nem csak szeret téged, hanem kedves, tisztelettudó, megbízható és segít jobb emberré válni, akkor nincs is szebb, mint a szerelem. 

Az egyik dolog, ami annyire megnehezíti a szerelem beazonosítását, hogy a popkultúra az egészségtelen kapcsolatokat is idealizálja és bizonyos mérgező dinamikákat téveszt össze a szerelemmel. Ha az a személy, akibe szerelmes vagy, rosszul bánik veled, a szerelmi érzések veszélyesek lehetnek. 

Milyen érzés az igazi szerelem?

A szerelemnek két fő típusát azonosította Gary W. Lewandowski párkapcsolati terapeuta. A szenvedélyes szerelem és a harmonikus szerelem. Ismét hangsúlyozom, hogy az érzések szubjektívek, de íme egy általános áttekintés arról, hogy mit várhatunk el ettől a két típustól.

A szenvedélyes szerelem azonnali vonzalomnak tűnik, némi idegességgel, izgalommal. Ez a "pillangók érzése a gyomorban" típus. Egy intenzív, örömteli érzés, ami egy kicsit bizonytalan is lehet, mert olyan erős.

A szenvedélyes szerelmen kívül ott van még a hosszútávú szerelem vagy más néven harmonikus szerelem, amely "nyugodt támogatás, stabilitás, állandó könnyedség, bizalom és kényelem érzését hozza. Ez a fajta szerelem a tartós kapcsolatokban fordul elő, ahol mindkét fél bízik a másikban és kényelmet, stabilitást kölcsönöznek egymásnak.

true_love.JPG

A hosszútávon erős és egészséges kapcsolatok érdekében túlságosan a szenvedélyes szerelemre koncentrálunk, nem pedig a harmonikus szerelemre. Ez elhiteti az emberekkel, hogy a szerelem elmúlik, amikor már jó ideje együtt élnek és átléphetnének a harmonikus szerelem érzésébe.

Egyébként a harmonikus szerelem nemcsak romantikus kapcsolatban található meg. A barátaid iránti szeretet is hasonlíthat rá, mert a haverjaid érzelmi intimitást és kényelmet nyújtanak neked.

A szerelem mindkét fajtája erős érzelmeket idéz elő, bár a szenvedélyes szerelem a legerősebb és egyben a legveszélyesebb is, mert elhomályosítja az ítélőképességeinket. Mivel az érzelmi kapcsolatok elején jelentkezik, sok csúcspontot és ugyanennyi mélypontot is hozhat, különösen akkor, ha a szenvedélyes szerelem nem fejlődik tovább harmonikus szerelemmé. 

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a szenvedélyes szerelem az, ami férjhez ad, míg a harmonikus szerelem, ami fenntartja a házasságot. Lewandowski szerint azok a párok, akik több, mint 15 éve házasok azt mondják, hogy az elsőszámú dolog, ami összetartja őket, hogy a párjuk a legjobb barátjuk, ami szintén a harmonikus szerelem biztos jele. 

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása