15 meglepő dolog, amiért valaki megcsalást követ el

2021. augusztus 10. 07:30 - Life Advisor

love_and_relationship.jpgMegcsalás. Mindannyian tudjuk, hogy szörnyű dolog megtenni és megtapasztalni, de mi késztet egy embert a megcsalásra? Az, hogy hiányzik belőlük az erkölcsi iránytű vagy ennél sokkal mélyebbre kellene ásnunk? Íme 15 olyan dolog, amit a megcsalás elmond az illetőről.

1. Boldogtalanok a kapcsolatban

Ha az első gondolatod, a fenti sort olvasva az, hogy "Ez nem mentség!", nos igazad van. Ez nem mentség, de gyakori oka annak, hogy miért történik megcsalás egy kapcsolatban. 

Ahelyett, hogy tiszteletteljesen elhagynák a kapcsolatot, egyesek inkább más karjában keresnek vígaszt. Lehet, hogy érzelmi viszonyról van szó, lehet csak szex, de mindkét esetben a boldogtalanságuk a hűtlenség tettein keresztül mutatkozik meg. 

Ha a partnered megcsalt és az állította, hogy azért történt, mert boldogtalan volt, természetes módon merül fel benned, hogy vajon miért nem beszéltetek erről. Ez teljesen jogos gondolat, sajnos azonban a boldogtalanság a kommunikáció megszakadásához vezethet. A lényeg : vannak, akik (helyesen) úgy döntenek, hogy megpróbálják megoldani a boldogtalanságukat és lezárják a kapcsolatot. Mások, más néven a csalók, ürügyként használják majd és ha lebuktak, akkor a boldogtalan kapcsolatra hárítják majd a megcsalást.

2. Bizonytalannak érzik magukat

A megcsalás egyértelműen megmutatja azt, hogy az illető rendkívül bizonytalan. Bizonytalanságuk arra kényszeríti őket, hogy állandóan jóváhagyást és figyelmet kapjanak és találd ki, mi történik?

Ha nem adod nekik mindezt, akkor hamarosan máshol fogják keresni. Na és honnan származhat ez a bizonytalanság? 

  • Gyerekkorukból - talán gyerekként megfosztották őket a szeretettől, figyelemtől vagy szembesültek valami bántalmazással
  • Nem gyógyultak ki egy mérgező, múltbéli kapcsolatból
  • Bizonytalanságot szedtek össze abból, hogy másokat láttak mérgező kapcsolatokban

A szomorú igazság az, hogy, akik megcsalást követnek el a bizonytalanságuk miatt, csapdába esnek a démonaikkal. Lehet, hogy helyesen akarnak cselekedni, de ott van a késztetés és a szükség, hogy érvényesítsék mindazt, amire annyira vágynak. 

Még akkor is, ha mindez veszélyezteti a tökéletes boldog kapcsolatukat.

3. Elkötelezettségi problémáik vannak

Mindannyian láttunk már elkötelezettség fóbiával rendelkező embert. Ők azok, akik egyszer csak majd az ajtó felé rohannak egy kapcsolatból.

Néha pedig ez az ajtó, egy másik személyhez vezet. Ez romboló viselkedés, mert ezek az emberek mély szeretetre, szerelemre és biztonságra vágynak. 

De a fóbiájuk erősebb, mint ez a vágy és amíg szembe nem néznek a félelmeikkel, addig újra és újra megismétlik ezt a fájdalmas ciklust. 

És itt jön a legszomorúbb rész. Az elkötelezettség fóbiával rendelkezők nem így születnek. Tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik gyerekkorukban nem kötődhettek senkihez, nagyobb valószínűséggel fogják megcsalni a párjukat.

Tehát, ha a párod megcsalt és azt állítja, hogy attól fél, hogy letelepedik és elkötelezi magát, érdemes bátorítani őt, hogy beszéljenek egy terapeutával. Szakmai segítség nélkül végül minden szoros kapcsolatukat tönkre fogják tenni és soha nem juthatnak ki a traumatikus gyerekkorukból.

4. Érzelmileg értelenek

Érzelmileg éretlennek lenni az egyik oka a megcsalásnak. Az ilyen emberek képtelenek kezelni a párkapcsolatban rejlő elkötelezettséget és felelősséget. És mivel nincs elég érettségük ahhoz, hogy megbirkózzanak vele, a menekülésre törekszenek és ez általában úgy történik, hogy titokban megcsalást követnek el. 

Érzelmi éretlenségük azt jelenti, hogy küzdenek, hogy megértsék más felnőttek érzéseit, kicsit tehát olyanok, mint a gyerekek. Ez gyakran azt is jelenti, hogy küzdenek azért is, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért. 

Annak ellenére, hogy megcsalják a párjukat, mégis önmagukat tekintik áldozatnak. Nem ismerik el, hogy hibáztak és azt sem, hogy ők tehetnek a kapcsolat végéről.

5. Önzők

Minden helyzetben önmagukat helyezik előtérbe. Hajlandók bántani azokat, akiket állítólag szeretnek, ha ezzel a szükségleteik kielégülnek. 

Az önző ember azonban nem csak megcsalást követ el, hanem rengeteg más figyelmeztető jelet is tesz előtte. Egy önző embernek más szabályokat adnak mások számára és más szabályok szerint élnek. Utálják, ha becsapják őket, de ők boldogan megteszik másokkal. 

6. Alacsony az önbecsülésük

Az alacsony önértékelés és bizonytalanság kéz a kézben jár. Azok az emberek, akiknek nincs önbizalmuk, azért folyamodnak a megcsaláshoz, mert "előbb akarnak elérni valahova".

Például szakítanak, mielőtt a partnerük szakítana. Ez majdnem olyan, mint egy védelmi mechanizmus a sérülés ellen. Rendkívül romboló és káros.

Az alacsony önértékelésük miatt rendkívül függővé válnak a kapcsolattól. Ez identitásuk részévé válik. De annyira kötődnek, hogy aztán félnek attól, hogy a kapcsolatuk véget ér.

Ez egy szomorú történet, mert nem veszik észre, hogy valahányszor tönkretesznek egy kapcsolatot és a szeretett társuk bizalmát lerombolják, saját önbecsülésük is még lejjebb süllyed. 

Ez a körforgás és mérgező ciklus addig tart, amíg át nem veszi az illető az élete felett az irányítást és nem keres szakértő segítséget. 

7. Képesek hazudni

Ez nyilvánvaló, sőt rendkívül jól is csinálják. Nemcsak a tényt rejti el, hogy valaki mással találkozik, hanem az összes sms-t, telefonhívást és vacsorákból származó nyugtákat is. 

Mindez persze sok munkát igényel és minden lépést előre meg kell tervezniük. Végtére is, a csaló izgalmának egy része eköré összpontosul és mindig egy lépéssel előrébb akar járni a partnerénél.

Persze ez sem garantálja azt, hogy majd mindent megúsznak. 

8. Impulzusok vezérlik őket

Ha egy személy nem tudja uralni az impulzusokat, akkor nagyobb valószínűséggel fogja megcsalni a párját.

Aki pedig nem tudja kontrollálni az impulzusait, általában nem gondol sokat a következményekre sem. Előfordulhat, hogy egy éjszaka alatt beleesnek a pillanatba anélkül, hogy a párjukra gondolnának és sokkal inkább a vágyaik szerint cselekednek. 

9. Hiányzik belőlük a tisztelet mások iránt

Nem törődnek az érzéseiddel. Nem érzik szükségességét annak, hogy tiszteletben tartsák elkötelezettségüket, mert egyszerűen nem látják érdemesnek mindezt. A megcsalás pedig minden tekintetben a tiszteletlenség jele.

Egy személy, aki képes átvészelni ezt az érzelmi zűrzavart és fájdalmat, biztosan nem gondol arra, hogy a hűtlensége, hogyan fogja befolyásolni az életét.

10. Élvezik az izgalmakat

Vannak, akik titokban csinálnak valamit. Körbenéznek, játszanak a tűzzel, közel kerülnek ahhoz, hogy lebukjanak, de újra és újra kitérnek az igazság elől.

A kockázat az, ami annyira hajtja őket. Az ilyen izgalmakat keresők általában életük más területein is kockázatot vállalnak. Meggondolatlanok és abból az izgalomból táplálkoznak, amely a párjuk elvesztésével jár. Ők lesznek azok, akik először cselekednek majd utána gondolkodnak.

11. Hiányzik a döntési képességük

Néhány ember számára a határok átlépése és a hűtlenség egyértelműen a kapcsolat végét jelenti.

Másrészt viszont vannak olyan emberek, akikből hiányzik a határozottság. Erkölcsi iránytűjük dönt arról, hogy mi a helyes és mi a rossz.

Például

  • Egy nő néhány év múlva találkozik az exével...az érzelmek visszatérnek és mielőtt észrevenné, már le is feküdt az exével, pedig férje van
  • Egy férfi elutazik egy üzleti útra, amikor a kolleganője flörtölni kezd vele. Tudja, hogy neme kell mondania, de pillanatnyilag nem tudja, hogyan kell.

Érted a lényeget? Ez a döntésképtelenség minden esetben szerepet játszik és ha - elég gyakran - még alkohol is kerül a képbe, még nehezebb jó döntéseket hozni. 

12. Hiányzik belőlük a megbecsülés és a hála

Amikor valaki eljut a megcsalásig és elárulja a szeretett személy bizalmát, azt mutatja, hogy nem értékeli őt eléggé. 

Nem értékeled az érzelmeit és az időt, amit rád szánt. Nem érzel hálát azért, amit tett érted, akár érzelmi, akár fizikai szinten. Egy egy szomorú igazság a megcsalással kapcsolatban. 

Tudnod kell azonban, hogy ez az ő problémájuk és nem a tiéd. Még a leghűségesebb, támogató partner is figyelmen kívül hagyható és elárulható, ha a párodból hiányzik a megbecsülés és a hála.

13. A szerelmük nem őszinte

Nem számít, hányszor kér bocsánatot az illető, egy dolog világos : szerelmük nem őszinte. 

Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy hibák történnek, viszont ha azonnal beismerik, érzéseik akár még valódiak is lehetnek. 

A megcsalásnak nincs helye a szerelemben. 

14. Szokásuk a megcsalás

Lehet, hogy inkább egy szokásról van szó, mintsem egy átgondolt döntésről. Lehet, hogy így viselkedtek minden kapcsolatukban és talán néha megúszták mindezt. 

De a múltbéli tapasztalataiktól függetlenül, ha azt állítják, hogy szeretnek és törődnek veled, de nem tudnak megszabadulni ettől a szörnyű szokásuktól, nem szabad abban az illúzióban élned, hogy hirtelen megváltoztak.

Nem fognak. Hacsak nem veszik rá magukat terápiára és szakértő segítséget nem kérnek.

15. Újra és újra megteszik

Végül pedig a lista végére, amit egy megcsalás elmond egy személyről, hogy valószínű, hogy újra megismétli majd.

Aki egyszer megtette, újra megfogja tenni. Ha pedig a párod nem ismeri el, hogy amit tett, az rossz, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy ezt abba fogja hagyni.

A fenti pontokból egyértelműen kiderül, hogy sok esetben megcsalásnak számos oka lehet. De egy dolog van, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, a megcsalás őt minősíti és nem téged. 

De persze megértem, könnyű önmagad hibáztatni. Könnyedén tölthetsz éjszakákat azon morfondírozva, hogy vajon hol hibáztál. Mit tettél, hogy ezt érdemled? Mit tehettél volna másképpen?

 Az az igazság, hogy semmit. Kivéve, ha szörnyű partner vagy, aki soha nem figyel oda, de ebben az esetben is az a helyes, hogyha szakítasz az illetővel, a megcsalás ugyanis semmire sem megoldás. 

Végül pedig, tudva, hogy egy csaló, mindig csaló marad, remélhetőleg vörös zászló lesz minden jövőbeli kapcsolatod számára, így ha olyan embert ismersz meg, aki korábban nem volt hűséges, érdemes óvatosnak lenned.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása