7 nyári egészségügyi mítosz, ami újra és újra előkerül

2021. július 06. 09:36 - Life Advisor

mitosz_nyarra.jpgA nyár és a vakáció elérkeztével egyre többet igyekszünk a szabadba tartózkodni. Örülünk, hogy végre kiszabadulhatunk a négy fal közül. Persze ugyanakkor minden évben újra és újra megjelennek az orvosi mítoszok a rovarcsípésekről vagy a nyári tevékenységekről, mint például a hideg zuhanyzás és a grillezés. De persze örök klasszikusok is újra meg újra felütik a fejüket. Például csavarva kell eltávolítani a kullancsot? Ha cseresznye evés után vizet iszunk fájni fog a hasunk? Ilyen és ehhez hasonló mítoszokat szedtünk össze nektek a nyárral kapcsolatosan.

1. A kullancsokat csavargatva kell eltávolítani

Nem igaz. Se csavarni, se kinyomni nem szabad őket, mert így jutnak be legkönnyebben a kórokozók a szervezetünkbe. Ha a kullancs nehezen jön ki, használjunk erre alkalmas csipeszt vagy kullancs eltávolító kanalat. Fontos, hogy amennyire csak lehet próbáljuk a kullancsot a bőrünkhöz közel megragadni a csipesz segítségével vigyázva, hogy ne nyomjuk össze az állatot. 

2. Ha cseresznye evés után vizet iszunk fájni fog a hasunk

Ez is csak pletyka, de csak részen. A túlzott cseresznye fogyasztás ugyanis tényleg okozhat gyomorpanaszokat, de az, hogy utána iszunk-e vizet vagy sem, nem befolyásol semmit. Inkább az elfogyasztott mennyiség, aminek a felső határa személyenként változik. 

3. Darázscsípés után ki kell nyomnunk a mérget 

Ez egyszerűen nem működik. A darázscsípésre otthoni gyógymódokat érdemes használni (például ecetes borogatás) és megtenni mindent, hogy a csípést helyét lehűtsük. Ezenkívül kálciumot érdemes fogyasztani illetve természetesen szükség esetén azonnal orvoshoz fordulni. 

A legjobb persze, ha megakadályozzuk a darázscsípést. Ahelyett, hogy pánikszerűen kergetnénk az állatot, maradjunk nyugodtan és menjünk odébb. Érdemes tudni, hogy a parfümök vonzzák a darazsakat, így nyáron érdemes elkerülni a túlzott használatukat. 

4. A nyál segít a szúnyogcsípések gyógyításában

A közhiedelemmel ellentétben ez sem igaz. Hűsíti ugyan és enyhíti a viszketést, de csak rövid ideig. A hűtőből kivett uborkaszelet viszont hasznosabb a szúnyogcsípésre vagy ha egyszerűen csak eltereljük a figyelmünket a csípésről és a viszketésről, ami bizony néha nagyon nehéz. 

Nagyobb probléma esetén orvos által javasolt antihisztamin kenőcs segíthet.

5. A nagy melegben a hideg zuhany segít lehűteni magunkat

Tévedés. Igen, a hideg víz rövid ideig csökkenti ugyan a testünk hőmérsékletét, de amikor utána visszamegyünk a melegbe, még jobban izzadni fogunk, mint előtte. Bár nagy meleg ellen sokak szerint a jéghideg víz a legjobb, érdemes folyadékfogyasztás és zuhanyzás szempontjából is, testhőmérsékletünkhöz közeli hőmérsékletű folyadékot választani.

6. A kosz károsítja a szervezetünket

Emiatt leginkább a kisgyerekes szülők szoktak aggódni, amikor azt látják, hogy a gyerekük például megevett egy kis homokot a strandon. Valójában egy kis mennyiségű kosz lenyelése miatt még nem kell aggódnunk, ez ugyanis nem károsítja a szervezetet, de aktiválja az immunrendszerünket.

7. Alumínium tálcán jobb grillezni

Sokak számára a grillezés egy remek kulturális rituálé. Viszont sokszor fejtörést okoz, hogyan is kerülhetjük el, hogy a grillezett kolbász, zöldség vagy éppen a zsiradék ne essen/csöppenjen a faszénre, kellemetlen következményeket és füstöt okozva. Ezért sokan úgy gondolják, hogy alumínium tálcán érdemes grillezni.

A boltban kapható ilyen jellegű tálcákat viszont ha felmelegítjük, felszabadulhatnak olyan mérgező anyagok, amelyeket az étel elfogyasztása során beviszünk a szervezetünkbe. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása