7 ok, amiért szükség van személyes térre a párkapcsolatban

2021. május 25. 10:41 - Life Advisor

parkapcsolat_ter.jpgTeljesen megfojtasz. Hogy érted? Még a fürdőbe sem juthatok el anélkül, hogy ne találnál legalább 6 dolgot, amiről beszélnünk kellene. Mindig üzengetsz, amikor a barátaimmal vagyok és azt kérdezgeted, hogy mikor érek haza. Mindig van valami vészhelyzet, amiért azonnal haza kell mennem és rendbe kell hoznom. Egyszerűen úgy érzem, nem kapok levegőt! Csak azt akarom, hogy együtt legyünk. Ez tényleg ilyen borzalmas dolog? Nem....de szükségünk van egy kis térre, mert van olyan, hogy túl sokak vagyunk egymásnak. Ismerősen hangzik az alábbi párbeszéd? Akkor ez a cikk neked is szól.

A személyes tér szükséges dolog, nem pedig luxus. A pároddal lenni nagyszerű dolog, de egyik fél sem érezheti szükségét annak, hogy teljesen össze legyetek nőve. A boldog és kiegyensúlyozott kapcsolat megteremtésének kulcsa annak megértése, hogy a személyes tér miért is fontos. Itt van 7 ok arra, hogy a ti kapcsolatotokban is megteremtsétek a személyes teret, amely segít elérni azt az egyensúlyt, amire vágytok.

1. A saját egyéniségünk fontos a boldogság szempontjából

Nem számít mennyire hasonlítasz apukádra, anyukádra vagy a távol élő unokatestvéredre, egyéniség vagy. Egyéniségnek lenni és a "saját dolgodat csinálni" azt jelenti, hogy boldogabb és teljesebb ember vagy.

2. Az állandó együttlét megfojthatja a kapcsolatot

Mindenkinek szüksége van időre, amit önmagával tölt és arra is, hogy önmaga lehessen. Általában törekszünk arra, hogy "többek legyünk", amikor a párunk/házastársunk is jelen van. Bár ez jó dolognak tűnik, a túl sok együttöltött idő anélkül, hogy külső érdekek és vágyak lennének, a halál csókja lehet egy kapcsolatban. A szikra fenntartása a romantikában azt jelenti, hogy nem fojtjuk el azzal, hogy túl sok időt töltünk együtt.

3. A személyes tér szükséges ahhoz, hogy önmagad lehess

Az a képesség, hogy a saját érdeklődési körödnek élj jó módszer az erősebb önérzet kialakítására, ami az ember vágyainak és álmainak felfedezéséhez vezet. Ez azért fontos, mert elősegíti a partnerek közötti bizalmat és kommunikációt.

4. A túl sok jó dolog, rossz dolog

Nem egészséges, ha túl sok időt töltünk együtt. Ha állandóan azon aggódsz, hogy te (vagy a partnered) mondani akarsz-e valami kínos dolgot a barátaidnak vagy valaki másnak, ez biztos jel arra, hogy túl sok időt töltötök együtt. Egy másik figyelmeztető jelzés az az érzés, hogy nem bízhatsz meg a párodban, ha egy órán keresztül nem vagytok együtt. Ez a társfüggő kapcsolat figyelmeztető jele és az ilyen kapcsolatok nagyon gyorsan mérgezővé válhatnak.

5. Egészséges kicsit kiszakadni a kapcsolatból

Nem változtál át teljesen, amikor megismerkedtél a pároddal. Bármennyire is szereted a mostani éned, tartozol magadnak azzal, hogy most is egyéniség legyél, amikor van párod. A legrosszabb hiba, amit elkövethetünk egy kapcsolatban, hogyha önmagunkat kizárólag a kapcsolat szempontjából határozzuk meg. Ne feledd, hogy a szüleid adtak neked egy nevet, de nagyrészt te alakítottad magad azzá, aki és ami vagy. Tiszteld meg magad azzal, hogy megtartod a saját identitástudatod a kapcsolatodban. 

6. Az egyéniséged lévén erősebb pár lesztek

A saját érdeklődésünk és a barátok fontos szerepet játszanak a kapcsolat megerősítésében. Amíg mindketten hazatértek, hogy egymással lehessetek, szabadon kell ápolnotok a saját életeteket is a kapcsolatotokon túl és azon belül is. Ha állandóan együtt vagytok, miről tudtok beszélni? Játszhatod persze az "emlékszel, amikor?" játékot, de ez gyorsan fuccsba megy. 

Sokkal szórakoztatóbb azt hallani, hogy mit csinált ma a párod és elmondani neki, hogy te mit csináltál. Ez nyitva tartja a kommunikációt, szeretetteljesebb és bizalmasabb kapcsolatot alakít ki.

7. Ne feledd, hogy mindenki más

Nem kell automatikusan ugyanazokat a dolgokat élvezned és szeretned, mint a párod. Valójában, ha megpróbálod erre kényszeríteni magad, akkor a saját személyiséged árulod el. Ne félj megbeszélni a pároddal, ha neked valamihez nincs kedved. Ha például neked nincs kedved a barátaitokkal találkozni egy fárasztó hét után, hogy sörözzetek és beszélgessetek, mert inkább egy forró fürdőre vágysz vagy elmennél egy masszázsra, akkor ezt közöld a pároddal. Természetesen add meg neki a lehetőséget, hogy ő elmehet nélküled. Ez egy ésszerű és kiforrott módszer két, nem összeillő érdeklődés összeegyeztetésére, így mindketten megkapjátok, amit akartok. 

A személyes tér birtoklása a sikeres kapcsolat kulcsa, ennek hiánya pedig mindennél gyorsabban képes elpusztítani egy kapcsolatot. Ne felejts el időt és teret adni mind saját magadnak, mind pedig a párodnak, hogy egymás nélkül is önmagatok lehessetek. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása