[Life Advisor Q&A] - Megcsalt a barátnőm és covidos lettem

2021. február 19. 07:30 - Life Advisor

cheating_level.jpgKedves Life Advisor! A barátnőm (28) és én (30) három éve ismerkedtünk meg és körülbelül 2 éve együtt és élünk. A levelem lényege röviden és tömören : megcsalt, koronavírusos lett és nekem is átadta. Félrelépett az egyik munkatársával. Elmondása szerint háromszor szexeltek és "csak" ez a pasi volt, akivel megcsalt. Bocsánatot kért, elmondta, hogy rettenetesen érzi magát és valójában azt szeretné, ha együtt maradnánk. Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy azonnal szakítok vele, forrtam a dühtől és az idegességtől. Most, hogy megbeszéltük a dolgokat úgy érzem, hogy tényleg rosszul érzi magát és nem fog újra megcsalni. Hajlamos lennék adni neki egy második esélyt. Nagyon szeretem és nem akarom elveszíteni. A barátaim egybehangzóan azt mondják, hogy hülye vagyok és feltétlenül szakítanom kell vele. Túl naiv vagyok? Hülyeség egy újabb esélyt adni neki?

A Life Advisor Q&A rovatunkban ezen a héten Gábor levelére válaszolunk.

Segítségre van szükséged? Elakadtál? Problémád van? Aggódsz? Kételkedsz?

Írd meg történeted a lifeadvisor@lifeadvisor.hu email címre!

Kedves Gábor!

Először is őszintén remélem, hogy mára már jobban érzed magad és nagyon sajnálom, hogy egy megcsalás mellett még egy életveszélyes vírussal is meg kellett küzdened.

A kérdésedre válaszolva, az emberek félrelépnek. Bár a hűtlenségi statisztikák változnak, feltételezzük, hogy a nem házas kapcsolatok nagyjából 40%-a, a házas kapcsolatok 25%-a átél hűtlenséget. A rendkívüli körülményektől eltekintve, mint például, amikor a partnered fizikailag vagy érzelmileg bántalmaz, úgy gondolom, hogy érdemes megfontolni, hogy adjunk valakinek egy második esélyt, miután megcsalt minket.

A te helyzetedre nézve. Nem fogok hazudni, a barátnőd igazán szar helyzetet teremtett. Nem egyszeri hibát követett el, amit aztán megbánt, hanem többször úgy döntött, hogy megcsal téged. A tetteinek pedig olyan következményei lettek, amelyek túlmutatnak a kettőtök közti bizalom megszakadásán : COVID fertőzötté tett. Mindez sokkal nagyobb kihívást jelent a megbocsátáshoz vezető úton.

Elgondolkodtat, hogy minden egyes barátod azt mondja, hogy ne adj neki második esélyt. A barátaid ismernek téged a legjobban és kíváncsi vagyok, hogy milyen olyan infókat tudnak a kapcsolatodról, amelyeket én nem. Gyakran kihasználja a barátnőd a kedvességed? Rajtakaptad már, hogy hazudott neked? Hajlamos vagy benne ragadni egy egészségtelen kapcsolatba, mert azt hiszed, hogy nem találsz mást, aki szeretni fog? Érdemes lenne megkérdezni a barátaid arról, hogy miért gondolják, hogy ne folytasd ezt a kapcsolatot. Mármint azon kívült, hogy a barátnőd háromszor megcsalt. Ha a válaszok során találsz vissza-visszatérő elemeket, akkor komolyan fontolóra kellene venned azokat, mielőtt döntesz.

Ha nincs semmi nyugtalanító, amely megjelenik és amely rádöbbent téged valamire a barátnőddel kapcsolatban, akkor azt mondom, hogy adj neki egy második esélyt. Szereted és világos, hogy újabb esélyt akarsz neki adni. A legrosszabb, ami történhet, hogy ő újra megcsal és akkor már biztos, hogy szakítasz vele. Ez nyilvánvalóan fájdalmas élmény lenne, de túlélnéd és végül találnál valakit magad mellé.

Meg kell találni, mi vezetett a másik fél hűtlenségéhez

A hűtlenség általában nem akkor következik be, amikor mindkét partner igényei ki vannak elégítve, ezért meg kell találni, hogy mi vezetett a másik fél hűtlenségéhez. A hűtlenség gyökerét megtalálva, lépéseket tehettek a kapcsolatotok rendezésére és elkerülhetitek, hogy az ehhez hasonló helyzet megismétlődjön.

Ha tudod, hogy miért csalt meg, akkor őszintén átbeszélhetitek, mire van szükségetek egymástól és együtt megfelelően tudjátok kezelni ezeket az igényeket. Lehet, hogy nem érzi magát megbecsültnek vagy úgy érzi, nem szereted eléggé. Lehet, hogy unatkozik, mert egész nap csak sorozatokat néz és nincs társasági életetek. Bármi is legyen az ok, dolgozhattok azon, hogy megoldjátok ezeket a problémákat. Mellesleg egy pár terapeuta szintén hasznos segítség lehet abban, hogy eligazodj ebben a beszélgetésben.

A következő lépés, amit meg kell tenned az a megbocsátásra és a bizalomra való összpontosítás. Nem büntetheted a másikat azzal, hogy szóba hozod a hűtlenségét, amikor vita van köztetek. Ezenkívül nem merülhet fel benned, hogy "hova megy?", "kivel találkozik?" , "biztos ott van, amit mondott?" valahányszor kilép a házból. Nem azt mondom, hogy ne kérdezz rá, hogy hova megy, különösen az elején. De két hónap múlva nem mondhatod, hogy "hova mész?" csak azért, mert elmegy otthonról egy vita után. A végén újra bíznod kell benne.

A bizalom visszaszerzésének egyik módja az értelmes és meghitt beszélgetésekben rejlik. A világjárvány óta nehéz lehet a politikán vagy a COVID-on kívül más dologról beszélni. Ez azért van, mert együtt ragadtatok otthon és nem csináltok semmit. Nincs miről beszélni.

Ennek ellenére törekedned kell értelmesebb beszélgetésekre, ahol a gondolataid, vágyaid és korábbi tapasztalataid is megosztod a barátnőddel.

Végül, de nem utolsó sorban a minőségi idő együttes eltöltésével kell foglalkoznod. Ha együtt éltek a járvány során, akkor csomó időt vagytok együtt, de nem minőségi időt. Próbáljátok meg feldobni az együtt töltött időt és esetlegesen az estéket és a szexet is.

Ahogy írtad is, szereted a párod és nem akarod elveszíteni. Szerintem nem is muszáj, legalábbis még nem. De tudnod kell, hogy mit kell tenned, ha újra bolondnak néz téged.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

27 komment
süti beállítások módosítása