A pénz nem boldogít. Vagy mégis?

2021. január 25. 07:30 - Life Advisor

money_and_happiness.jpgNem lehet megvásárolni a boldogságot? Látszólag igenis lehetséges. Legalábbis egy új tanulmány ezt mutatja : a több pénz boldogabbá tesz, függetlenül attól, hogy milyen gazdag vagy már. Korábban a kutatók azt feltételezték, hogy a pénz egy bizonyos pontig növeli az elégedettséged, de ezután nincs jelentős különbség, ha már valaki elérte a vagyon egy bizonyos szintjét. A PNAS folyóiratban megjelent tanulmány ezt most cáfolja. Matthew Killingsworth, a Pennsylvaniai Egyetem tudósa a gazdagság és a boldogság kapcsolatát tanulmányozta. Ehhez 1 725 994 valód idejű jelentést elemzett 33 391 dolgozó amerikai tapasztalt jólétéről. Ezenkívül a "Kövesd a boldogságod" alkalmazás véletlenszerűen ismét feltette a kérdést a résztvevőktől : "Hogyan érzed magad most?"

Az eredmények azt mutatják : A jólét lineárisan növekszik a háztartások jövedelmével, felső határ nélkül. A tanulmányban Killingsworth elmagyarázza : Korábbi kutatások kimutatták, hogy az évi 75.000 dolláros jövedelem felett tapasztalt jólét nem növekszik. Ez körülbelül 21 millió forintnak felel meg.

Ez a megállapítás azonban olyan adatkészleten alapul, amely nem tükrözi a tényleges érzelmi élményt - mondja Killingsworth. Az ottani értékeléseket a válaszadók visszamenőleg vagy összehasonlításban értékelték. Az új tanulmány viszont valós idejű jelentéseket elemzett és ezek közvetlen kapcsolatban álltak a növekvő jövedelemmel.

A milliomosok is boldogabbak

A Német Gazdaságkutató Intézet tavalyi tanulmánya hasonló eredményre jutott, mint Killingsworth. A kutatás elsősorban a milliomosokra koncentrált. Az egytől tízig terjedő skálán a különféle vagyoncsoportokba tartozó embereket arra kérték, hogy értékeljék általános elégedettségüket és olyan szempontokat, mint a család, az egészség, a munka vagy a szabadidő.

A vagyonelosztás alsó feléből származó emberek átlagosan 7,1 elégedettségi pontot kaptak. A gazdag embereknél az érték magasabb volt, 7,6. A milliomosok átlagpontszáma pedig 8.2 lett. Úgy tűnt tehát, hogy az elégedettség itt is következetesen növekedett a nagyobb vagyonnal.

A tudósok még nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy miért létezik ez a kapcsolat, ugyanis az okok egyszerűen nagyon sokfélék és egyediek. Az egyik tényező az lehet, hogy a magasabb jövedelmű emberek jobban érzék magukat az életükben - mondja Killingworth.

A pénzzel időt és ezáltal elégedettséget vásárolhatunk

Ashley V. Whillans, a Harvard Business School kutatója által vezetett csoport a boldogság és az elégedettség másik tényezőjét azonosította 2017-ben : az időt.

Az ő tanulmánya során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az embereknek nagyobb az élettel való elégedettségük, amikor pénzt költenek időtakarékos szolgáltatásokra. Például, amikor hagyják, hogy valaki más elvégezze a munkájukat és ezáltal több szabadidejük lesz a számukra igazán fontos dolgokra. Akinek pedig több pénze van, több ilyen szolgáltatást is megengedhet magának, például a házvezetőnőt.

"Előfordulhat, hogy a pénz elveszíti a jólétre gyakorolt hatását" - mondta Killingsworth. "De a jelenlegi eredmények azt mutatják, hogy ez a pont sokkal magasabban van, mint korábban feltételezték."

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

1 komment
süti beállítások módosítása