Mikor beszélj a "Mik vagyunk mi?" témáról egy párkapcsolatban?

2020. december 30. 10:37 - Life Advisor

couple_communication.jpgA kezdeti romantika szakaszát egy új partnerrel szeretnünk kell. A pillangók a gyomrunkban minden alkalommal, amikor meglátod őt és azt, hogy nem tudsz nem hozzá érni, bármennyire is próbálkozol. Egy idő múlva viszont eljön az a bont, amikor sort kell kerítenünk arra a bizonyos "beszélgetésre". Akár te, akár a partnered felteszi a kérdést : mik vagyunk mi? Elsőre ijesztő lehet választ adni erre a kérdésre. Mi van, ha kiderül, hogy az egyik ember elkötelezett kapcsolatot akar, de a másik nem erre vágyik? Reménykedsz, hogy mindketten egy hullámhosszra kerültök vagy akkor és ott szakítasz? Íme egy-két tipp, a "mik is vagyunk mi" beszélgetésekhez.

Szakértők, terapeuták szerint valahol három és egy év közötti időszakba tehető, amikor érdemes meghatározni valakivel a kapcsolatunk minőségét. Mire elérkezik az 1 év, általában jó ideje ismered az illetőt, hogy megnézd szeretnél-e hosszabb ideig vele lenni. Viszont, ha esetleg az eszed vagy az érzelmeid azt mondják, hogy egy másik személy lenne számodra megfelel, nem baj, ha hamarabb sort kerítetek erre a beszélgetésre. Nincs rá pontos magyarázat, de az esetek jelentős részében a párok megérik, hogy mikor is kell elbeszélgetniük egymással.

Mit is kell mondanod, amikor meghatározod a kapcsolatot?

Keress egy olyan időpontot, amikor egyikőtök sem stresszel és mindkettőtök számára elég idő áll rendelkezésre. Kérdezz rá a partnerednél, hogy megfelelő-e számára is az idő, hogy valami komoly dologról beszéljetek. Érdemes mindezt személyesen megtenni, de ha a karanténhelyzet miatt ez nem lehetséges, akkor akár videochaten is beszélhettek  természetesen. Ne legyen kifogás a koronavírus, ami miatt halasztjátok ezt a fajta kommunikációt. Ha minden klappol, akkor javaslom, hogy térj a lényegre : "Szóval, most már hónapok óta járunk és én nagyon szeretlek. Szerettem veled tölteni az időm és szeretném, ha hivatalosan is elköteleződnénk. Szeretnél a párom lenni?"

Ha a párod ebbe beleegyezik és ő is ezt szeretné, akkor arról is beszélnetek kell, hogy milyen kapcsolati stílust szeretnétek kialakítani. Nyitott kapcsolat? Poliamor kapcsolat? Monogám kapcsolat? Az elkötelezettség ugyanis nem mindenki számára néz ki egyformán.

Ezenkívül foglalkoznod kell az erősségeiddel, a hibáiddal és azzal is, hogyan próbálsz ezeken javítani. Tegyük fel,m hogy olyan ember vagy, aki féltékeny, amikor a barátnőd egy férfi barátaival lóg. Ezt tudatnod kell a pároddal, nem azért, hogy elrettentsd őt, hanem azért, hogy elmagyarázd, hogy ez egy olyan dolog, amivel küzdesz és amin jelenleg dolgozol. Ha valóban szereted őt, akkor úgy igazságos, ha elmondasz neki minden olyan információt, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzon arról, hogy ti ketten kompatibilisek vagytok-e. Ha pedig látja rajtad a párod a sebezhetőséged, akkor rájön, hogy még szexibb vagy, mint azt gondolta.

Beszélnetek kell a szabályokról és a határokról és arról, hogy számotokra mi számít megcsalásnak. Megcsalás-e más emberrel flörtölni? Mit szólnátok ahhoz, ha a párotok valaki mással táncolna? Mi lenne, ha pornót néznél? Továbbra is aktívak lehettek a Tinderen? A megcsalás mindenki számára mást jelent, ezért tisztázni kell, hogy mi az, ami továbbra is elfogadott kettőtök kapcsolatában.

Szintén fontos beszélni arról, hogy mit tegyünk, ha bármelyikőtök csalódottnak érzi magát vagy úgy érzi, hogy nincs meg a beteljesedés a kapcsolatban. Lehet, hogy kissé korainak tűnik, de könnyebb most ezeket tisztázni - amikor még jól működik a kapcsolat - mint mielőtt elérne minket a "válsághelyzet".

Nem arra kérlek, hogy tervezz meg minden lehetséges forgatókönyvet, de valami olyasmit kell mondanod például, hogy "Tudom, hogy megállapodtunk abban, hogy monogámok leszünk, de ha valaha úgy érzed, hogy nem a romantikus vagy szexuális szükségleteid nincsenek kielégítve, kérlek, beszélj velem erről. Képesek leszünk megoldást találni rá. Nem akarom, hogy csendben maradj, ha nem érzed magad teljesnek és emiatt esetleg neheztelj rám."

Mi van akkor, ha te komoly kapcsolatra vágysz, viszont a párod nem?

Figyelj oda! Az a személy, aki azt mondja, hogy nem akar komoly kapcsolatot, nem kéri tőled, hogy változtass a véleményeden.

Ha valóban elkötelezett kapcsolatra vágysz és világossá válik, hogy ettől az illetőtől ezt nem kaphatod meg, akkor itt az ideje, hogy továbblépj. Ne akard a homokba dugni a fejed az elutasítás elől, mert úgy gondolod, hogy a kitartás romantikus. Valójában ez inkább félelmetes. Nem bűn két különböző álláspontot képviselni.

Mi van, ha a válasz : "Még nem állok készen."?

Ez egy fokkal jobb, mint az egyértelmű nem. Néhány embernek egy kicsit több időre van szüksége ahhoz, hogy eldöntsék, hogy együtt akarnak-e lenni valakivel. Ilyenkor egy kicsit bonyolultabb lehet megtalálni a helyes utat. Vannak ugyanis, akik ezt mondják és komolyan is gondolják, míg mások a végtelenségig ismételgetik a fenti "Még nem állok készen." mondatot. Bizonyára te sem akarsz olyan helyzetbe kerülni, hogy már két éve együtt vagytok ugyan, de még mindig nem akartok elköteleződni.

Ha úgy gondolod, hogy megéri várni az illetőre, akkor érdemes meghatározni egy időkorlátot magadnak és ha addig nem sikerül elköteleződnötök, akkor tovább kell lépned és együtt lenni valakivel, aki igazán szeretne úgy együtt lenni veled, ahogy te is vele.

Tudjuk, hogy ez a beszélgetés stresszes és kínos lehet. Tudjuk, hogy a sebezhetőséged megmutatásával teret engedsz egy esetleges szívfájdalomnak, de ne feledd, hogy a végeredmény nagyon is megéri.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása