Növeld a rugalmasságod a siker érdekében

2020. december 17. 07:30 - Life Advisor

resilency_tipps.jpgVállalkozóként több bizonytalansággal kell szembenézned, mint az alkalmazotti lét során. A saját vállalkozás megalapításához kockáztatnod kell, óriási hittel kell rendelkezned, hiszen felfogsz ülni a Darren Hardy által remekül megfogalmazott "vállalkozói hullámvasútra", ami tele lesz hullámokkal. A kérdés az, hogy ilyen esetekben te bedobod a törülközőt, vagy haladsz előre? A Journal of Economic Psychology egyik tanulmánya szerint a vállalkozói siker a vállalkozó rugalmasságához kapcsolódik és a találékonyság kritikus mutató. Szerencsére a találékonyság fejleszthető, így amikor bizonytalansággal vagy kihívásokkal szembesülsz, akkor tudni fogod, hogyan juthatsz el a megoldásokhoz. Íme pár tipp, hogy felépítsd a találékonyságod és a rugalmasságod.

Rugalmasság

A rugalmasság azt a képességünket jelenti, hogy vajon gyorsan feltudunk-e állni egy nehéz helyzetből. Vállalkozóként egyszerre több vasat is a tűzben tarthatsz egy adott pillanatban. Mindegy, hogy egy több alkalmazottal is rendelkező céged van vagy egyéni vállalkozó vagy, elengedhetetlen, hogy a lehető leggyorsabban megoldásokat találj a kihívásokra, problémákra. A helyes megoldás megtaláláshoz segít minket hozzá a rugalmasság.

Ellenálló képesség

Ez a képesség formálja át a stresszes eseményeket úgy, hogy kevésbé legyenek negatív hatással rád, mialatt átvészeled őket. Úgy kell átformálnod egy gondolatot, helyzetet vagy ötletet, hogy más szemszögből tekintesz rájuk. Például, ha az autópályán eléd vág egy másik sofőr, dühös lehetsz vagy pedig átformálhatod a helyzetet azzal, hogy azt mondod "Lehet, hogy az illető éppen egy vészhelyzet miatt siet, remélem minden jól alakul majd." Azzal, hogy átformálod az adott helyzetet, az érzelmeidet úgy tudod megváltoztatni, hogy téged szolgáljanak, ahelyett, hogy stresszt okoznának.

Egy tanulmány megállapította, hogy amikor negatív életeseményekről beszélünk, mind a férfiak, mind a nők számára az ellenálló képesség volt az egyetlen tényező, amely csökkentette a stressz szintjüket. Ahhoz, hogy növeld az ellenálló képességed gyakorold a kihívások, a perspektívák és a helyzetek átformálását. Ezt többféleképpen is megteheted. Kezdj mondjuk azzal, hogy egy egyszerű hipotetikus helyzetet dolgozol fel.

Íme néhány példa :

  • Elmegy az áram ezért nem tudod betartani a projekted határidejét. Mit csinálsz?
  • Egy fontos online megbeszélésre indulsz, de 1 perccel a kezdés előtt leöntötted az inged kávéval. Mit csinálsz?
  • Az egyik munkatársad folyamatosan késik. Hogyan kezeled?
  • Nem érzed jól magad, összevesztél egy barátoddal is, de hamarosan találkozni fogsz az egyik legfontosabb ügyfeleddel. Hogyan "hozod rendbe" magad?

Minél többet gyakorlod ezeket a forgatókönyveket és hogy hogyan találsz ezekre megoldást, annál felkészültebb és rugalmasabb leszel, így gyorsabban javíthatod ki a hibákat, amikor kihívások merülnek fel.

Amikor megfelelő kérdéseket teszel fel magadnak, új lehetőségekre és megoldásra összpontosítasz, olyanokra, amelyek egyébként lehet, hogy fel se tűntek volna.

Optimizmus

Az optimizmus az az elképzelés vagy meggyőződés, hogy a dolgok remekül fognak alakulni. Ha ezt a meggyőződést vallod, nem számít, hogy milyen nehéznek tűnnek a dolgok, az elméd programozottan úgy fogja keresni a győzelmet, hogy ne adja át magát a kihívás okozta stressznek. Az optimizmus gyakorlása segíthet abban, hogy gyorsabban elfordulj a negatív érzésektől a pozitív érzelmek felé, így az utadban álló akadályok helyett inkább a kívánt célra koncentrálsz.

Találékonyság

A találékonyság az a képesség, hogy megtalálod, létrehozod és kapcsolatba lépsz a céljaid eléréséhez szükséges erőforrásokkal. Ez lehet egy mentor, tanácsadás, szükséges pénzeszközök vagy fizikai javak. Taníts meg az elmédet arra, hogy rugalmas legyen, ahogyan figyelembe veszi a helyzetet és meghatározza az összes lehetőséged. Más szóval, tanítsd meg magad a kreatív gondolkodásra.

Például,ha problémád van, írd fel ezt egy papír közepére. Ezután válasz ki 5 olyan embert, akiket tisztelsz és kérdezd meg magadtól : mit tenne ez az ember ezzel a problémával? Ezzel kiszabadulsz a megszokott gondolkodásmódból és lehetővé teszed, hogy kreatívan és új perspektívával közelítsd meg a helyzetet, új erőforrások megtalálásával. Ha nem tudod elképzelni, hogy vajon mihez is kezdenének ezzel a helyzettel az adott emberek, akkor meg is kérdezheted őket.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása