A 4 leghatásosabb tipp a Screen-apnoe ellen

2020. november 16. 14:06 - Life Advisor

screen_apnoe.jpgAz emberek többsége átlagosan napi tíz órát tölt a számítógép képernyője előtt. A másik szomorú igazság, hogy a testünket nem úgy tervezték, hogy hosszú ideig üljön, sőt mindez csökkentheti a várható élettartamot és 80%-kal nagyobb kockázatot jelenthet szív és érrendszeri betegségek következtében történő halálra. A mozgás,a nyújtás erős gyógyszer a stressz ellen. Ennek ellenére rengetegen inkább továbbra is csak üldögélnek. Mivel a koronavírus járvány miatt egyre több ember dolgozik home officeból, sokan még az átlag 8 órás munkaidejüket sem tartják be, így a napi időtartam, amit a képernyő előtt töltünk lényegesen meghosszabbodhat. Ha nem vigyázunk, akkor pedig a számítógép képernyője ellophatja a lélegzetünket is. Íme a 4 leghatásosabb tipp, hogy ez ne történhessen meg és egészséges maradj.

Linda Stone író 2007-ben miközben egy emailt válaszolt meg észrevette, hogy a légzése sekélyessé vált vagy épp visszatartotta a lélegzetét. Ahogy az elkövetkező napokban figyelte, rájött, hogy ez a légzés vagy épp a nem légzés folytatódik. Amikor viszont felkelt és járt egy kört a lakásban, légzése teljesen más volt, mint amikor a számítógépen dolgozott.

Hét hónapos megfigyelése alatt Linda Stone kutatókkal, klinikusokkal, pszichológusokkal és idegtudósokkal is beszélt, hogy megértse mi történhet akkor, ha a lélegzetünk halmozottan sekélyes vagy ha visszatartjuk a lélegzetünket. Tőle ered a Screen-apnoe kifejezés, amely magyarra lefordítva a lélegzet ideiglenes leállása vagy a sekélyes légzést jelenti, miközben számítógép előtt dolgozunk vagy játszunk.

A krónikus lélegzet visszatartás károsíthatja az egészségünket, kimerültséghez vezethet és veszélybe sodorhatja a munkánkat is. A túl sok képernyő előtt töltött időt az "új dohányzásnak" nevezik. A kutatások azt is kimutatták, hogy az azonos helyzetben történő ülés más problémákat is okozhat a hát- és nyaki fájdalmakon kívül. A visszatartozz légzés teljesen új helyzetbe kapcsolja a testünket, amellyel a testünk fokozottan ki lesz téve a stresszhez kapcsolódó betegségeknek, mint a szívbetegség, a cukorbetegség vagy a rák. Sokszor mindez akár súlyosabb is lehet, mint a dohányzás.

A screen-apnoe megelőzése érdekében is léteznek olyan praktikák, amelyekkel mindez megelőzhető. Ellenőrizheted a légzési ciklusod, fenntarthatod az energiaszinted és a produktivitásod is.

1. Figyelj a légzésedre

Valószínű, hogy a screen-apnoe miatt előfordulhat, hogy abbahagyod vagy visszatartod a lélegzeted úgy, hogy azt észre sem veszed. Szánj időt arra, hogy megfigyeld a légzésed, mondjuk most, miközben olvasol. A mellkasodból vagy a hasad mélyéről érkezik a lélegzeted? Gyors vagy lassú? Vegyél mély lélegzetet úgy, hogy felfelé told a hasüregedben lévő izmokat és nagyobb helyet teremts a mellkasodban, így a tüdőd ténylegesen feltöltődhet. Gyakorold ezt napközben többször is. Soha nem lehetsz annyira elhavazva, hogy ne tudd magad helyes légzésre kényszeríteni.

2. Mozogj

A statisztikák szerint a mozgás majdnem 92%-kal csökkentheti a hirtelen szívmegállás kockázatát, ezért ne üldögélj sokáig. Állj fel, lélegezz mélyen, nyújtózkodj! Hagyd, hogy nyújtás közben érezd és észrevedd, hol tart épp a feszültség, majd engedd el. Rázd meg a tested azon részét, ahol feszültséget érzel. Hajolj le, érintsd meg a lábujjaid és érezd ahogy nyújtás közben a testedből a feszültség elpárolog.

3. Szék jóga

A légzésed és a testtartásod közvetlenül az íróasztalodnál is javíthatod. Ülj le a székedre, húzd ki magad, vegyél levegőt, emeld fel a kezeid a plafon felé. Hagyd, hogy a lapockáid is ellazuljanak. Tedd a bal kezed a jobb térdedre, a jobb karod pedig a szék támlájára. Nyújts könnyedén 1 percig nyitott vagy csukott szemmel. Figyelj a nyújtásra és arra, hogy mi történik a testedben. 1 perc után fordítsd meg a nyújtás. Helyezd a jobb kezed a bal térdedre, tedd a bal kezed a szék támlájára további 1 percig. Nyújts és figyeld meg ismét, hogy mi történik a testedben.

4. 20-20-20 szabály

A 20-20-20 szabály megakadályozhatja a screen-apnoet. Ezek szerint minden 20 perc után, amit képernyő előtt töltesz, 20 másodperc szünetet kell tartanod és egy kb. 20 méter távolságra lévő dologra kell tekintened. Ez 20 másodpercig ellazítja a szemizmokat és az elmédet is felfrissítheti.

Állítsd be egy 20 percenkénti emlékeztetőt, amikor felállsz az asztaltól és a számítógéptől, járkálj kicsit a szobában, igyál egy pohár vizet, csukd be a szemed vagy nézz ki az ablakon egy fára, mókusra vagy a természet valamilyen aspektusára. Vedd le a cipőd, állj 20 másodpercig lábujjhegyre. Ezután készen állsz arra, hogy további 20 percet tölts a képernyő előtt.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása