Mindig ugyanaz a műsor - így manipulálnak a nárcisztikus emberek

2020. november 04. 15:07 - Life Advisor

narciszt_people.jpgA nárcisztikus emberektől való megszabadulás nagyon nehéz tud lenni. Ha ugyanis még nem végeztek veled teljesen, akkor könyörögni fognak, hogy maradj. Ha pedig már ilyen embertől függsz, akkor a hamis ígéretek és a könyörgések hatással lesznek rád. Nagyon sok erőre van szükség ahhoz, hogy elszakadj egy nárcisztikus embertől, mert ők kiemelkedően jól hazudnak. Egész életükben hazudtak, hazudnak maguknak és másoknak is. Az egójukat felfújják azért, hogy elrejtsék a kisebbségi komplexusaikat. Mindez persze csak egy ügyes játék része.

A nárcisztikus személyek pontosan tudják, mit kell mondaniuk, hogy szánalomból, szégyen érzetből ragaszkodjunk hozzájuk. Olyan jól hazudnak, hogy áldozataik is úgy érzik, ő maguk is megőrültek.

Perpetua Neo pszichológus a nárcisztikus személyek általi bántalmazás áldozataival dolgozik. Úgy gondolja, hogy aki állandóan igazolja a tetteit és nem vállal felelősséget, nárcisztikus személyiség lehet.

A legtöbb ilyen ember például azt mondja, hogy nem tehetnek róla, hogy fájdalmuk van, hogy valami nem jött össze az életükbe emiatt kellett alkoholt inniuk vagy drogokhoz nyúlniuk stb. Erre fogják a minősíthetetlen viselkedésüket és kérik, hogy emiatt bocsássunk meg nekik. A nárcisztikus személy helyzetéből nézve megbocsátást és megváltást várnak a drogok és az alkohol miatt és azért is mert így bántak veled, ahogy.

A háttérben viszont sokkal inkább az rejtőzik, hogy a nárcisztikus személyek azt akarják, hogy bűnösnek érezd magad.

A nárcisztikus emberek egyszerű mintát követnek

Például azt mondják : " A szex rabja voltam, de most már sokkal jobb vagyok ennél." Amikor pedig hibáznak azt mondják, hogy nem tehetnek róla, mert visszaestek a korábbi életükbe, hibáikba. Folyamatosan a múltjukról és a nehéz életükről beszélnek. Csekély az olyan nárcisztikus ember, aki nem állítaná azt, hogy nehéz körülmények között nőtt fel. Jönnek a további kifogások, mint, hogy csak a múltjuk miatt olyanok, amilyenek, csak azért mert az anyjuk bántotta őket vagy azért ilyenek, mert az apjuk rosszul bánt velük stb. Mindig egy lépéssel előtted járnak.

A nárcisztikusok akkor is mérgesek, ha nem becsülöd meg azon dolgaikat, amiket elértek. Dicséretet akarnak tőled kicsikarni a "normális" viselkedésükért és megbántanak, ha nem gratulálsz nekik folyamatosan.

Előkerülnek az olyan számonkérő mondatok mit : "Emlékszel, hogy múlt héten sokkal kevesebbet ittam? De te észre se vetted, nem is gratuláltál, nem láttad, hogy igenis fejlődni akarok."

A változások (lásd a fenti példában az 1 héten keresztül tartó kevesebb alkoholfogyasztás) rendkívül kicsik, de a nárcisztikusok felfújják őket, mert minden apróm cselekedet számukra óriási dolog. Ez az ő pénznemük.

Az ilyen emberek a kapcsolat korai szakaszában hajlamosak figyelmüket és szeretetüket ránk árasztani és úgy tesznek mintha ők lennének a legjelentősebb emberek a világon. Amikor viszont biztosak benne, hogy megszerezték a kiszemelt "áldozatukat" megmutatják a valódi énjüket.

A hazugságaik nem ismernek határokat

A nárcisztikusok néha kihasználják szánalom kártyát és a pszichológiai problémáikról mesélnek. Ha pedig ezt nem tudod elfogadni, téged fognak rossz emberként feltüntetni, mert nem fogadjátok el ezeket ürügyként.

Vannak nagyon diszfunkcionális nárcisztikusok is, akik még úgy is tesznek, mintha betegek lennének csak azért, hogy megszerezzék, amit akarnak. Remekül tudnak manipulálni másokat, miközben egyre több trükköt tanulnak, így minden megtévesztést megúsznak.

Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy elkerülöd ezeket az embereket. Szakítsd meg velük minél előbb a kapcsolatot, amint rájössz, hogy nincs bennük empátia. Ne állj bosszút, éld az életed, tanulj a tapasztalataidból és fejlődj. Megőrjítik a nárcisztikusokat, ha látják, hogy az áldozataik boldogabbak és erősebbek nélkülük.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvisor.hu/api/trackback/id/tr10016273762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KARAK TERi 2020.11.05. 21:39:01

Bírom az ilyen nagyokos “tanácsokat”. Szabadulj meg tőlük! Persze! Szabadulj meg a gyerekedtől, házastársadtól, apádtól, anyádtól. A partvonalról könnyű bekiabálni, de ha te lennél a pályán, akkor is ilyen okos lennél-e?

sétá ló 2020.11.05. 21:39:03

Ezt a szennyblogot... Valahányszor meglátom az index címlapján, mindig ugyanaz jut eszembe: vajon hány kapcsolatot sikerült már tönkretennetek ezzel a sok baromsággal, amiket itt összehordotok? Folyton arról firkálsz/firkáltok, hogy ki, kinek, hogyan árthat. Miközben pont ezekkel ártotok sok embernek.

Thisistruelove 2020.11.05. 21:55:28

@KARAK TERi: Fegyvert tartottak a fejedhez? Nem, tények és az egyetlen valós megoldás.
Én például nem a partvonalról kiabálok és nehéz döntés volt az, hogy, minimalizálom az együtt töltött időt az anyukámtól, de ő tipikus nárcisztikus és ki tudja hova sodródtam volna, ha hagyom magam.

Kemény amikor az igazsággal szembesülsz, de nem a szerzőt, oldalt kell ócsárolni. Illetve tudod mit tedd meg az élet majd bizonyít.... és szintén nem a partvonalról.

PennyUS 2020.11.05. 21:55:31

Sokszor még a megszabadulás sem segít. Az ilyen emberek olyanok, mint a poloskák...vissza/be másznak az életünkbe a legkisebb résen is. :( Ráadásul a nyomok, amit bennünk hagynak... na azt igazán nehéz feldolgozni.

JoeJackRopi 2020.11.05. 21:55:33

@sétá ló: Folyton??? Talán többször kellene kattintanod és olvasnod, mielőtt hülyeséget írsz.

Matthew30 2020.11.05. 21:55:36

Vannak nagyon diszfunkcionális nárcisztikusok is, akik még úgy is tesznek, mintha betegek lennének csak azért, hogy megszerezzék, amit akarnak.

Ez tipik az exem

SCooP30 2020.11.05. 21:55:38

Szóba sem állok ilyenekkel. Nem nagyképűség de remek emberismerő vagyok és az ilyen emberek már távolról bűzlenek

Pettyes Szfinx 2020.11.06. 11:31:02

Szerintem nagyon sok ember hordoz legalább részben hasonló tulajdonságokat, mint az itt leírtak. Pl. nagyon kevés olyan emberrel találkoztam életemben, aki képes felvállalni a tévedéseit, hibáit. Mindig van valami magyarázat, mindig a másik ember hatása, a körülmények hatása az, ami miatt ő hibázott. A legtöbb embernél kvázi feltételes reflexként működik, hogy kimagyarázzák a dolgokat, akár hazudjanak is. Mert megijednek a következményektől, vagy az egojuk nem képes elviselni.

KARAK TERi 2020.11.06. 11:31:04

@Thisistruelove: nem ócsároltam, olvasd el újra. Annak meg örülj, hogy még él az anyád...

Forte 2020.11.06. 11:31:06

@KARAK TERi: Apa, anya, gyerek megoldódik, ilyen a világ... (Modjuk híres ember gyereke esetén nem biztos «lásd Szlágyi István fia»)
A párkapcspolat! Na az necces tud lenni. Az én exem folyamatosan "beteg" volt. Amikor ez kezdett átlátszóvá válni - egy vélt agydaganatból adódó iszonyat fejfájásra kihívtam a mentőt - persze semmi. Az - mintha nem is lettek volna előzmények - úgy zárult le, hogy mennyire megaláztam azzal, hogy amikor beteg, akkor idegen embereket hívok, ahelyett, hogy, és meg is szégyenítettem, mert szimunlánsnak tekintik, és még bocsánatot se kértem... Onnantól az volt a menet, hogy azért kell sajnálni, mert azt érzi, hogy beteg...
A nagyobbik lányunkat - aki egy isten adta tehetség - addig szekálta, "hogy ha így folytatja, árufeltöltőnek se lesz jó a teszkóban" - hogy a gyerek rezignáltan, depressziósan teljesít kiválóan, lelépett a családtól, engem se fogad el, mert egy alkalmatlan lúzernek tart (pont annak, aminek én is magam)
Nekem ez 24 évig tartott. Az első fele maga volt a menyország, a második fele a pokol. Lassú erodálódás, átnevelés, minden agysejt satuba fogása. Komolyan, férfi létemre úgy fejeztem be, hogy szégyelltem magam, hogy magára hagyom, hogy lám, ezt se bírtam megoldani, egy mindenre alkalmatlan szaralak vagyok.
Szóval vigyázni kell a narcisztikusokkal, igen. A probléma az, hogy az elején akár hosszú ideig nem is tudod, hogy az, annyira simulékonyak tudnak lenni.

Posztolónak azért mégis csak körül kéne járni két dolgot:
1. ) Mi a megoldás, ha pl. gyerekek miatt nem opció a menekülés...
2.) Úgy vélem, a narcisztikusok könnyen kiszúrják maguknak az altruistább (nem altruista), erősebben empatikus beállítódású embereket párválasztáskor. Szóval, aki ilyen személyiségű, az mit tehet párválasztáskor, hova fejlessze magát, mert az egyoldalú, akaratlanul eltúlzott empátia ugyanolyan személyiségzavar. Szerintem.

KARAK TERi 2020.11.06. 11:31:07

@GeriBoy1988: de nálad gondolom nem, mert te pár leírt mondatból tévedhetetlenül felállítod az okossági sorrendet.

KARAK TERi 2020.11.06. 21:48:14

@Forte: kösz, hogy ezt leírtad...

MACISAJT 2020.11.08. 11:46:12

@sétá ló: "Ezt a szennyblogot... Valahányszor meglátom az index címlapján, mindig ugyanaz jut eszembe: vajon hány kapcsolatot sikerült már tönkretennetek ezzel a sok baromsággal, amiket itt összehordotok? Folyton arról firkálsz/firkáltok, hogy ki, kinek, hogyan árthat. Miközben pont ezekkel ártotok sok embernek. "

Bizony. Mégpedig szándékosan.
Hagyd el. Törődj magaddal.Inkább hagyd el a családodat. A hazádat. stb.

Hátha lesz néhány marha aki önigazolást keresve a problémáira, "felfedezi" a netes blogon hogy "Perpetua Neo pszichológus"( who the fuck is Perpetua NEO :-P) is megmondta, ráismerek hogy a párom egy "nárcisztikus" akit haladéktalanul ott kell hagyni...

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2020.11.08. 11:46:16

A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik - olvasható a Medbroadcast internetes portálon. Annak érdekében, hogy a betegek megbirkózzanak szégyenérzetükkel, védekezésként saját érzéseik másokra való kivetítését, az ellentámadást, mások okolását használják, illetve mindent elkövetnek, hogy bebizonyítsák maguknak különleges mivoltukat. A nárcisztikus embereket általában kora gyermekkorukban éri a sérülés, mely az egészséges énkép kialakulását gátolja. Valószínűleg azt éreztették velük, bármit is tesznek, nem elég jók, alkalmatlanok.

Andras CsNagy 2021.04.11. 12:24:00

Az én egykori szegedi szerelmem is ilyen beteg volt már anno 21 éve, de akkor még kezelhető lett volna. Őt, Barbit az anyai nagyanyja és az anyja bántotta szavakkal sokat... Anno hozott egy nagyon rossz döntést, s kiment "dolgozni" , amit nagyon megbánt... Szégyenérzetét mélyebbre ásta el. Most megkeresett 2 éve s csak rosszabb lett a helyzet. Teljes káosz van a lelkében. Rejtett nárcizmusából az alkohol előhozza grandiózus énjét. Megrendítő volt a két év alatt látni a lelki és testi leépülésének jeleit, akárhányszor is látogattam meg itt kint Bécsben. Mint 21 éve, most is megadtam neki az esélyt, hogy normális élete lehet mellettem, de ő már menthetetlen. A saját szavaival mondta egy "bódultabb" állapotában... Ráadásként barátnője csak adja alá a lovat, jobb így élni nárcisztikusként, embereket kihhasználva... Nehéz volt azt a szerepet eljátszani felé, hogy manipulált vagyok általa, miközben tudtam, állandóan agyal, készül újabb terveire... Legalább a kislányát, Lillát meg tudtam tőle menteni. Muszály volt. Küldetés teljesítve...
süti beállítások módosítása