Mindig ugyanaz a műsor - így manipulálnak a nárcisztikus emberek

2020. november 04. 15:07 - Life Advisor

narciszt_people.jpgA nárcisztikus emberektől való megszabadulás nagyon nehéz tud lenni. Ha ugyanis még nem végeztek veled teljesen, akkor könyörögni fognak, hogy maradj. Ha pedig már ilyen embertől függsz, akkor a hamis ígéretek és a könyörgések hatással lesznek rád. Nagyon sok erőre van szükség ahhoz, hogy elszakadj egy nárcisztikus embertől, mert ők kiemelkedően jól hazudnak. Egész életükben hazudtak, hazudnak maguknak és másoknak is. Az egójukat felfújják azért, hogy elrejtsék a kisebbségi komplexusaikat. Mindez persze csak egy ügyes játék része.

A nárcisztikus személyek pontosan tudják, mit kell mondaniuk, hogy szánalomból, szégyen érzetből ragaszkodjunk hozzájuk. Olyan jól hazudnak, hogy áldozataik is úgy érzik, ő maguk is megőrültek.

Perpetua Neo pszichológus a nárcisztikus személyek általi bántalmazás áldozataival dolgozik. Úgy gondolja, hogy aki állandóan igazolja a tetteit és nem vállal felelősséget, nárcisztikus személyiség lehet.

A legtöbb ilyen ember például azt mondja, hogy nem tehetnek róla, hogy fájdalmuk van, hogy valami nem jött össze az életükbe emiatt kellett alkoholt inniuk vagy drogokhoz nyúlniuk stb. Erre fogják a minősíthetetlen viselkedésüket és kérik, hogy emiatt bocsássunk meg nekik. A nárcisztikus személy helyzetéből nézve megbocsátást és megváltást várnak a drogok és az alkohol miatt és azért is mert így bántak veled, ahogy.

A háttérben viszont sokkal inkább az rejtőzik, hogy a nárcisztikus személyek azt akarják, hogy bűnösnek érezd magad.

A nárcisztikus emberek egyszerű mintát követnek

Például azt mondják : " A szex rabja voltam, de most már sokkal jobb vagyok ennél." Amikor pedig hibáznak azt mondják, hogy nem tehetnek róla, mert visszaestek a korábbi életükbe, hibáikba. Folyamatosan a múltjukról és a nehéz életükről beszélnek. Csekély az olyan nárcisztikus ember, aki nem állítaná azt, hogy nehéz körülmények között nőtt fel. Jönnek a további kifogások, mint, hogy csak a múltjuk miatt olyanok, amilyenek, csak azért mert az anyjuk bántotta őket vagy azért ilyenek, mert az apjuk rosszul bánt velük stb. Mindig egy lépéssel előtted járnak.

A nárcisztikusok akkor is mérgesek, ha nem becsülöd meg azon dolgaikat, amiket elértek. Dicséretet akarnak tőled kicsikarni a "normális" viselkedésükért és megbántanak, ha nem gratulálsz nekik folyamatosan.

Előkerülnek az olyan számonkérő mondatok mit : "Emlékszel, hogy múlt héten sokkal kevesebbet ittam? De te észre se vetted, nem is gratuláltál, nem láttad, hogy igenis fejlődni akarok."

A változások (lásd a fenti példában az 1 héten keresztül tartó kevesebb alkoholfogyasztás) rendkívül kicsik, de a nárcisztikusok felfújják őket, mert minden apróm cselekedet számukra óriási dolog. Ez az ő pénznemük.

Az ilyen emberek a kapcsolat korai szakaszában hajlamosak figyelmüket és szeretetüket ránk árasztani és úgy tesznek mintha ők lennének a legjelentősebb emberek a világon. Amikor viszont biztosak benne, hogy megszerezték a kiszemelt "áldozatukat" megmutatják a valódi énjüket.

A hazugságaik nem ismernek határokat

A nárcisztikusok néha kihasználják szánalom kártyát és a pszichológiai problémáikról mesélnek. Ha pedig ezt nem tudod elfogadni, téged fognak rossz emberként feltüntetni, mert nem fogadjátok el ezeket ürügyként.

Vannak nagyon diszfunkcionális nárcisztikusok is, akik még úgy is tesznek, mintha betegek lennének csak azért, hogy megszerezzék, amit akarnak. Remekül tudnak manipulálni másokat, miközben egyre több trükköt tanulnak, így minden megtévesztést megúsznak.

Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy elkerülöd ezeket az embereket. Szakítsd meg velük minél előbb a kapcsolatot, amint rájössz, hogy nincs bennük empátia. Ne állj bosszút, éld az életed, tanulj a tapasztalataidból és fejlődj. Megőrjítik a nárcisztikusokat, ha látják, hogy az áldozataik boldogabbak és erősebbek nélkülük.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

16 komment
süti beállítások módosítása