Közös bankszámla az esküvő után? 4 ok, amiért nem kellene.

2020. október 06. 07:30 - Life Advisor

wedding_finance.jpgMiután egy párkapcsolat ténylegesen kialakult, a párok életében komoly beszélgetések veszik kezdetét, amelyek közül az egyik a pénzügyek témaköre. Kezdődik azzal, hogy meghatároznak egy összeget az esküvő fedezésére majd pedig megbeszélik a további pénzügyeket a jövőjükre nézve. De vajon mi a helyes megoldás? Közös bankszámlán és közös "kasszán" élni vagy külön-külön kezelni a pénzügyeket? A szüleink idejében egyértelmű volt, hogy a párok közös kasszából élnek, de azok az idők lényegesen különböznek a mai élettől. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy talán érdemesebb elszakadni a régi megszokott dolgoktól és inkább külön kezelni a pénzügyeinket. Hogy miért?

1. Különböző céljaitok vannak

A legtöbb kapcsolatban a felek pénzügyi hozzáállása különbözik. Ha az egyik fél például törekszik arra, hogy a megtakarításait havonta növelje, a másik felet ez viszont nem érdekli, akkor hamar ellentétekbe ütközhetünk. Egyikkel sincs önmagában véve semmi probléma, hiszen mint fent említettem, mindannyiunknak más a pénzhez való viszonya. Talán pont emiatt ez a legelső érv amellett, hogy külön számlán tartsuk a pénzünket és ne osztozzunk egy bankszámlán.

2. Mindenki a saját számláját fizeti

Jó, kivételt képeznek nyilván a lakással, albérlettel kapcsolatos költségek, rezsi, de ezenkívül jobban megéri az összes többi számlát annak fizetni, akinek valóban szükséges. Na, de mi van például az élelmiszerekkel és a közös programokkal? Ezt is meglehet oldani azzal, hogy egyszer az egyik fizet, következő alkalommal pedig a másik, természetesen mindenki a saját számlájáról, saját pénzéből. Nyilván arra érdemes figyelni, hogy ne mindig a pár hölgy tagja fizessen mondjuk a nagy bevásárlások során, miközben a pár férfi tagja "csak" a kéthetente előforduló mozi jegyet fizeti. Törekedjünk az egyensúlyra és a korrektségre, de talán ez egy párkapcsolat során nem okoz nagy gondot.

Ezenkívül akkor sem lesz mondjuk probléma, ha a pár férfi tagja mindenképpen venne valamilyen elektronikai kütyüt magának, de a hölgy ezt ellenzi. Ugyanis, ameddig mindenki a saját számlájáról, pénzéből fizet, nem lesz ok semmit felhánytorgatni a másiknak.

3. Külön spórolhattok a közös célokra

Minden jól működő párkapcsolatban előkerülnek olyan pénzügyekkel összefüggő célok, mint például a közös lakás vásárlása. Erre szintén jobb módszer az, ha nektek külön-külön saját bankszámlátok van és külön kasszán vagytok és az ilyen közös célokhoz nyittok egy megtakarítási számlát, ahova mindketten betudtok fizetni bizonyos összeget (ki éppen mennyit tud) a közös céljaitok megvalósításának érdekében.

Érdemes persze azt is megbeszélni, hogy milyen rendszerességgel fizettek be erre a közös megtakarítási számlára. Lehet,hogy könnyebb havonta (a további személyes kiadásaitokat figyelembe véve) befizetni egy összeget, de az is lehet,hogy év végén, amikor esetlegesen munkahelyi bónuszt is kaptok vagy karácsonyi bónuszt stb. ezeket is belekalkuláljátok és év végén fizettek be egy nagyobb összeget.

4. Nincs semmi óriási oka annak, amiért közös kasszán kellene élnetek

A legtöbb pár hamar rájön, hogy ha jobban megnézik, semmi oka nincs annak, hogy közös kasszán éljenek. Sokkal jobb még külön-külön kezelni a pénzügyeket a saját és a közös célok elérésének érdekében és talán 5-10 év múlva újra átgondolni, hogy szeretnénk-e összevonni az anyagiakat vagy sem.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

39 komment
süti beállítások módosítása