Távmunka&Távoktatás : 5 tipp, hogy mindkettő jól működjön

2020. szeptember 09. 07:30 - Life Advisor

remote_work_tipps.jpgValószínűleg az egyik legnagyobb változás az elmúlt évhez képes a távoktatásra és a távmunkára való átállás. Mindkettőnek vannak előnyei, például nem kell mindennap ingázni, egész nap a saját, hangulatos otthonunkban lehetünk. Idő és energiamegtakarítás szempontjából megkönnyíti az életünket a jelen helyzet. Ha tanuló vagy, akkor nem kell állandóan a tankönyveket cipelned, amikor az egyetemre mész. A távoktatás a pozitív tulajdonságai ellenére sokak számára nagy kihívásokat is tartogat egyben.
Az egyetemen vagy az irodában van egy ütemtervünk, amihez ragaszkodnunk kell. Van egy tanár vagy egy főnök, aki feladatokat ad nekünk és ellenőrzi azokat és persze a teljesítményünket is. A jelen helyzetben viszont a saját főnökeink és a saját tanáraink vagyunk. Nekünk kell kitalálnunk a tervet és önállóan nyomon követni a feladatainkat.
Tehát hogyan lehetünk sikeresek a távmunkában vagy távoktatásban? Hogyan lehet kihozni belőle a legtöbbet anélkül, hogy belefulladnánk a halogatás óceánjába? Íme 5 tipp, ami pontosan ebben fog segíteni.

Legyen kijelölt munkaterület az otthonodban

Amikor távoktatásra vagy távmunkára gondolunk, úgy képzeljük el magunkat, mintha egész nap pizsamában lennénk és a kanapén fekszünk a laptop mellett. Nincsenek öltözködési szabályok, nem kell sminkelni, nincs kora reggeli felkelés, hogy elérjük a buszt. Minden olyan, mint a paradicsomban.

Ez lenne a leggyakoribb tévhit. Ha otthon szeretnél dolgozni és tanulni, elengedhetetlen egy olyan tér kialakítása, ahol koncentrált és produktív maradhatsz. Amikor otthonról dolgozunk vagy tanulunk, igaz ugyan, hogy mindezt a saját otthonunk kényelméből tesszük, de ugyanúgy a feladatokra kell összpontosítanunk, mintha az egyetemen vagy az irodában lennénk. Ezért kell a kijelölt, tökéletes munkaterület. Ok, de hogyan?

Külön tér mindennek

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy helyen alszanak és tanulnak. A testünk nagyon gyakran megszokja a körülményeket. Ennek eredménye például, hogy a tested megszokja, hogy az ágyban alszol, pihensz. Így, ha ráfekszel az ágyra, akkor a tested felkészül a kikapcsolódásra és nem fogsz annyira koncentrálni. Jobban mondva koncentrálni fogsz, de nem a munkára, hanem a pihenésre, hiszen ezt szoktad meg.

A munkaterületednek tehát különösen a tanulásra vagy a munkára kell irányulnia. Valahányszor odaérsz, az agyad készen fog állni a feladatok elvégzésére.

Szabadulj meg az összes zavaró tényezőtől

Ha produktív akarsz maradni, akkor ez egy nagyon fontos lépés. Az otthonunk ugyanis "veszélyes" hely lehet a koncentráció szempontjából. Ennek megkönnyítése érdekében, segíts az agyadnak és szabadulj meg mindentől, ami elterelheti a figyelmed és megakadályozhat a jó teljesítmény elérésében.

Tervezd meg a napod

Minden reggel, amikor felébredsz, hozzávetőlegesen tudod, mi lesz a napi feladat. Szóval mi értelme van egy nap megtervezésének, ha már minden a fejedben van?

A napod megtervezésével időt takaríthatsz meg, nő a motivációd és az önfegyelmed is.

  • Írd fel az elvégzendő feladataid
  • Állíts fel fontossági sorrendet
  • Legyen a lista a szemed előtt
  • Pipáld ki az elvégzett feladatokat

Amikor a feladatokat elvégzettként jelölöd meg, akkor feltölt majd az elégedettség érzése, amely felér egy dicsérettel.

Szánj időt magadra

Ha otthon dolgozol és tanulsz, fennáll annak a kockázata, hogy megállás nélkül dolgozol és tanulsz, a magánéletedet pedig mellőzöd. Ez nemcsak a produktivitásodat öli meg, de kiégéshez is vezethet.

A kiégés során kimerültnek, demotiváltnak érezzük magunkat. Ennek elkerülése érdekében, szánj időt olyan dolgokra is, amelyeket élvezel. Ez lehet sport, hobbi, zenehallgatás, filmnézés, barátokkal való időtöltés stb. Az elmédnek is szüksége van pihenésre és pozitív impulzusok szerzésére, hogy hosszútávon hatékonyabban működhessen.

Nem számít, hogy épp otthonról tanulsz vagy dolgozol, a fenti tippek mindkettő esetben alkalmazhatók. Kövesd ezeket az alapvető szabályokat és meglátod, a produktivitásod is növekedni fog. Sok sikert!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

5 komment
süti beállítások módosítása