Harland Sanders - 1000 elutasítás után a KFC alapítója

2020. augusztus 30. 11:20 - Life Advisor

sanders_kfc.jpgHarland Sanders amerikai üzletember, aki a KFC megalapításáról vált ismertté. Pontosan 1009 alkalommal utasították el, mielőtt sikeresen eladhatta volna a KFC receptjét. 65 éves lett, amire sikerült eladnia a KFC koncepciót eddigre viszont már rengeteg visszautasításon és kudarcon túl volt. Most 7 olyan leckét szeretnék neked bemutatni, amelyet elsajátíthatunk Harland Sanderstől, mindegy, hogy 25 vagy 65 éves vagy, ezek a tanulságok akár a kezdő vállalkozókat is segíthetik.

1. Lecke : A kudarc valójában sikert jelent

Mint említettem Sanderst több, mint ezerszer elutasították, mielőtt sikeresen eladhatta volna a KFC receptet. Akárhogy is nézzük, ez óriási szám. Nemcsak ebben, de számos más karrierpróbálkozásában is kudarcot vallott. 40 éves koráig minden mással foglalkozott, csak éppen azzal nem, ami végül világhírűvé tette. Próbálkozott többek között :

  • villamos vezetéssel
  • mezőgazdasággal
  • jogi pályával
  • biztosítási ügynökként boldogulni
  • tűzoltói pályával

Mindez azt mutatja, hogy mindegy hány éves vagy és mindegy mennyi kudarcot is tapasztalsz meg, van még időd bármire, amit szeretnél és soha sem késő újrakezdeni vagy valami másba kezdeni.

2. Lecke : Soha nem késő

Sanders 65 éves volt, amikor eladta a KFC-t 2 millió dollárért (ma nagyjából 15 millió dollár). El tudod képzelni, hogy egy ilyen jellegű győzelmet tapasztalt egy életen át tartó veszteség után? Sokan úgy gondolják, hogy 30 évesen már túl vannak minden nehézségen és új dolgokba már nem igazán érdemes kezdeni.

Sanders ennek ellenére szembeszállt a nehézségekkel és végül egy olyan márka alapítója és arca lett, amelyet még öt évtizeddel későbbi is rengetegen ismerünk.

3. Lecke : A múlt már elmúlt

Ahhoz, hogy vállalkozóként sikeresek lehessünk, sok ember számára elengedhetetlen lecke, hogy a múlt már elmúlt. A múlt csak abban az esetben határozza meg a jövőbeli sikereinket, ha mi ezt hagyjuk. Nem számít hányszor buktál el, honnan jöttél vagy milyen negatív dolgokat tapasztaltál meg a múltban.

A múltad nem rendelkezik a jövőbeni siker kulcsaival. Sanders minden munkájával kudarcot vallott, amit valaha megpróbált. Élete nagy részét egy boldogtalan házasságban töltötte, ami válással végződött. 20 éves korára három gyerekét kellett egyedül eltartania. A legtöbbünk számára ez elegendő ahhoz, hogy beletörődjenek a sorsukba, Sanders viszont hittel szorgalmazta saját képességeit és elveit.

4. Lecke : A feladás az egyetlen módja a kudarcnak

A kudarc az élet természetes velejárója. A KFC története megmutatja nekünk, hogy az igazi kudarc csak akkor következik be, ha feladjuk az álmainkat. Ha hiszel abban, amit próbálsz megvalósítani, akkor a siker nem marad el. Még akkor sem, ha látod, hogy ketyeg az óra, elmúlnak a napok, évek, nincs időbeli korlát a sikerre. Soha ne hagyd abba a fény keresését az alagút végén.

5. Lecke : Az újrakezdés az, amire időnként szükséged van

Most már világos, hogy Sanders szenvedélye volt a főzés, de lelkesedését csak sokkal később fedezte fel az életében. Csak azért, mert volt bátorsága szembenézni a kudarcokkal, felfedezte a valódi hivatását.

Minden kezdet nehéz és a többség számára az újrakezdés, pláne 50-60-70 évesen értelmetlen és kimerítő lenne. Az az energia és szenvedély, amit Sanderstől tanulhatunk, minden vállalkozó számára inspiráló lehet.

6. Lecke : Ugorj fejest a hitbe

Biztos tudod, hogy a szíved vágyának követése a siker, a boldogság és az elégedettség kulcsa. De akkor, miért nem követjük a szívünk vágyát? Ha hátradőlünk és élvezzünk a komfortzónánk kényelmét, észre sem vesszük, hogy mennyire fontos a szenvedélyünk és a vágyaink követése.

7. Lecke : Légy egyszerű

Őrültségnek tűnik, de a KFC az út szélén kezdett csirkét árulni. Miután Sanders eladta a receptjét, az üzlet gyorsan növekedett és manapság már elképesztően könnyű belefutni egy KFC étterembe. A tanulság, hogy soha nem kell félned attól, hogy leegyszerűsítsd a dolgokat. Mindaddig, amíg hajlandó vagy elindulni, keményen dolgozni és hinni abban, hogy a siker nem marad el, addig legyőzhetetlen leszel.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása