A mérgező kapcsolatok 7 biztos jele

2020. június 02. 16:36 - Life Advisor

toxic_love.jpgHa együtt élsz a pároddal vagy sok időt töltötök együtt, sőt akár még a karanténban is össze voltatok zárva, akkor sok mindent megtudhattál önmagadról, a párodról és a kapcsolatotok állapotáról is.  Bár gyakrabban beszélünk "mérgező emberekről" jó tudni, hogy néha maga a kapcsolatunk mérgező. Két hétköznapi ember valamilyen oknál fogva mérgező kapcsolatban élhet egymással. Lehet,hogy korábbi fájdalmas tapasztalataidhoz hasonlókat tapasztalsz és folyamatosan ezzel a fájdalommal élsz. Vagy mindkettőtöknek hasonló bizonytalanságokkal kell megküzdenie, ezért gyakran összevesztek. Ez nem azt jelenti, hogy egyikőtök rossz ember. Jelentheti azt is, hogy nem megfelelő kapcsolatban vagy a megfelelő időben, mert itt és most bizony mérgező környezetet teremtetek.

Ha mindkét partner komolyan törekszik arra, hogy változtassanak, akkor a toxikus kapcsolatok "helyrehozhatók". Ez általában igényel egy kis szakmai segítséget. Egy terapeuta objektív visszajelzése kulcsfontosságú lehet annak érdekében, hogy mindkét fél felismerje a pozitív változások végrehajtásának módját.

De dönthetsz úgy is, hogy az a legjobb, ha a saját utadon jársz. Ha ez a helyzet, akkor kereshetsz olyan partnert, aki a legjobbat hozza ki belőled és támogat téged és az erőfeszítéseid a nagyobb potenciál kiaknázása érdekében. Íme 7 jel, amely segít kideríteni, hogy mérgező kapcsolatban vagytok-e egymással.

1. A legrosszabbat hozzátok ki egymásból

Lényegtelen, hogy felhánytorgatjátok egymásnak a negatív dolgokat vagy megölitek a másik motivációját egy párkapcsolatban bizony nagy hatással vagyunk a másikra és fordítva. Fontos, hogy olyan valakivel legyél, aki kihívások elé állít téged és arra ösztönöz, hogy valósítsd meg a céljaid, ne pedig olyannak, aki a kudarcokat és a negatív tulajdonságaidat akarja állandóan reflextorfénybe hozni.

2. Csökken az önbizalmad

Az önértékelésed soha nem függhet más embertől. Azonban, ha toxikus kapcsolatban élsz, akkor állandó bizonytalanságban lehetsz. Ne hagyd, hogy egy kapcsolat rombolja az önbizalmad.

3. Állandó megerősítésre van szükséged

Ha mindig fel kell tenned a kérdést, hogy "Minden rendben van-e?" vagy "Szeretsz-e még engem?", az egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben a kapcsolatotokban. Fontos, hogy tudd, nem mindenhez kell a párod beleegyezése.

4. Feladod a saját igényeid, céljaid

Ha feladod a céljaid vagy mindig a párod érzéseit helyezed előtérbe, akkor megfeledkezel önmagadról. Ez egyáltalán nincs rendben. Szomorú leszel és egy olyan életet fogsz élni, amelyet sajnálni fogsz, mert legbelül tudod, ez nem a te életed.

5. Mindenben ugyanazt az értékrendet képviselitek

Noha rövid távon meggyőzheted magad arról, hogy ugyanúgy gondolkodtok az oktatás, a kemény munka, a szellemi meggyőződések vagy a család értékrendjével kapcsolatban, hosszútávon ezek a dolgok átértékelődhetnek és változhatnak. Ha nem mersz változtatni és nem mered vállalni önmagad, akkor mérgező kapcsolatba fog futni az együttlétetek.

6. Tehernek érzed a kapcsolatod

A mérgező kapcsolat gyorsan befolyásolhatja életed más területét is. A barátokkal feszültebbé válsz, nehezebben koncentrálsz a munkádra, romlik az anyagi helyzeted stb. Ezek a problémák hosszútávon is kihathatnak az életedre és idővel súlyosbodhatnak.

7. Újra és újra fájdalmat okoztok egymásnak

Még ha időnként bele is futunk ilyen helyzetbe, a toxikus kapcsolatok biztos jele, ha újra és újra (sokszor szándékosan) fájdalmat okozunk a másiknak. Egymás bántása egyáltalán nem mondható a kiegyensúlyozott kapcsolat ismérvének. 

komment
süti beállítások módosítása