Ezzel az 5 tippel legyőzheted a féltékenységet

2020. április 22. 17:35 - Life Advisor

love_feltekenyseg.jpgA féltékenység egy igazi párkapcsolati gyilkos. De miért vagy egyáltalán féltékeny? És mit tudsz tenni ellene? A legtöbben úgy gondolják, hogy más tehet arról, hogy ha féltékenyek vagyunk. Mégpedig azért, mert a partnerük féltékenységre ad okot. Az igazság viszont az, hogy ez nem a párodról szól, hanem sokkal inkább a te önszeretetedről és öntudatosságodról.


Mi a gond a féltékenységgel?

 • Ha te betegesen féltékeny vagy, akkor állandóan ellenőrizni akarod a partnered. Fenyegetve érzed magad minden nőtől vagy férfitól, aki megfordul a párod közelében. Emiatt sokkal nagyobb figyelemre vágysz.
 • Ha a párod betegesen féltékeny, te érzed magad állandó megfigyelés alatt. Minden mit mondasz vagy mit csinálsz a párod nem bízik benned.

Mindkét helyzet rossz. Éppen ezért szedtem össze neked 5 tippet, amivel legyőzheted a féltékenységet.

Miért vagy egyáltalán féltékeny? A fő ok.

Azért, hogy magad mögött hagyd a féltékenységet először meg kell értened, hogy bizonyos szintig a féltékenység emberi dolog. Minden ember féltékeny :

 • a partnerére
 • Mónikára a marketing részlegről, akit előléptettek, pedig neked kellett volna megkapnod az előléptetést
 • a kis testvérére Hannára, aki sokkal több figyelmet kapott a szülőktől

Bizonyos mértékben tehát a féltékenység nemcsak emberi dolog, hanem egészséges is. Hogyhogy?

Hogy ezt megértsük kicsit vissza kell mennünk a gyerekkorunkba.

A féltékenység érzése ugyanis gyerekkorból jön. Amikor gyerek voltál, a szüleidtől függtél. Ha kellő figyelmet kaptál, akkor biztonságban érezted magad. Ha nem, akkor viszont szenvedtél. A gyerekek ösztönösen éreznek mindent. Ha a szüleik elhanyagolják őket, akkor elakadnak. Úgy érzik, hogy a túlélésüket súlyos veszély fenyegeti, ezért olyan erős a féltékenység érzés bennünk.

A féltékenység az evolúció olyan adaptációja, amelynek célja, hogy megvédjen téged a veszteségtől. Felnőttként pedig pontosan ezt az érzelmi függőséget hordozod és azt a félelemet, hogy elveszíted azt a személyt, akit szeretsz.

100%-osan tehát nem tudod leküzdeni a féltékenységed és nem is kell. Ha viszont a féltékenység miatt elveszted az eszed, akkor az már probléma. Például ha jelenetet rendezel a pároddal azért, mert megdicsérte egy másik férfi vagy nő kinézetét.

Beteges féltékenység : honnan szerezted és hogyan tudod legyőzni?

Óvakodj a zavaroktól : a féltékenység jele lehet annak, hogy érdeklődsz valaki iránt, szeretsz valakit. De ha ez már kóros féltékenység, azzal nem a szereteted bizonyítod.

A beteges féltékenykedők ugyanis elriasztják a partnerüket. Például :

 • Következetesen megvádolják és gyanúsítják a partnerüket
 • Gyakran és tévesen olyanokat vágnak a párjuk fejéhez, amit nem követtek el
 • Állandóan ellenőrzik a párjuk emailjeit, Facebook üzeneteit
 • Legszívesebben bezárnák a partnerüket

Ezen viselkedéseknek azonban semmi közük a szeretethez, szerelemhez. Senkinek nem tetszenek.

Ennek ellenére egy dolog feltűnik : némely ember könnyebben tud bízni, mint mások.

Hogyhogy? Mitől függ mindez?

 1. Függ attól, hogy milyen rossz tapasztalataid vannak múltbéli kapcsolataidból?
 2. Mennyire érezted magad biztonságban gyerekkorodban? Mennyire kaptál nagy figyelmet?
 3. Gyerekként meg kellett-e tapasztalnod azt, hogy elveszítettél olyas valakit, akit szerettél?

Tehát a féltékenységed befolyásolhatja, hogy mennyire voltál boldog vagy éppen peches a múltban.

De, hogy mostantól mit kezdesz a féltékenységeddel, teljesen a te kezedben van.

Miért nem a párod a hibás azért, hogy te féltékeny vagy?

Ez a fajta kijelentés minden körülmények között téves. Fontos tudnod, hogy a párod akaratlanul kiválthatja belőled a féltékenység érzését, de csak akkor, ha te ezt hagyod. Ez pedig akkor következik be, ha kevés az önbizalmad.

Gyakran a féltékenység a saját magaddal kapcsolatos önbizalomhiányból fakad. Egy magabiztos és önbizalommal teli ember nem feltételezi, hogy

 • mások jobbak nála
 • mások szebbek
 • mások szerethetőbbek
 • mások intelligensebbek
 • mások sikeresebbek
 • stb.

A magabiztos önbizalommal rendelkező személy ismeri az erősségeit. Ugyanakkor ismeri a gyengeségeit is és tudja, hogy nem kell mindenben a legjobbnak lennie. Ezen tudással felvértezve térjünk rá az 5 tippre, amivel legyőzheted a féltékenységet.

1. Kérj segítséget, ha féltékenységi rohamba szenvedsz

Ha őrülten féltékeny vagy, akkor súlyos károkat okozhatsz a kapcsolataidban. Rengeteg ember veszíti el a józan ítélőképességét és a józan eszét a féltékenység miatt és sokszor még valami hülyeséget is csinálnak.

A féltékenység olyan szenvedély, amely hévvel keresi azt, ami szenvedést okoz.

A féltékenységi rohamok elkerülése érdekében próbáld meg időben észrevenni, ha ilyen rohamod van. Ehhez persze figyelned kell önmagad. Határozottan fel kell lépned, hogy megakadályozd, hogy a féltékenység elárasszon téged és hülyébbé válj.

Miután érzed, hogy elborítja az elméd a féltékenység, lépj mentálisan egy lépést hátra és vegyél mély lélegzetet, majd kérdezd meg magadtól :

 • Jogos a féltékenység?
 • Túlreagáltam a dolgot?
 • Féltékeny vagyok azért, mert nincs önbizalmam?
 • Vagy azért vagyok féltékeny, mert a párom komolyan átlépett egy határt?

Bizonyos helyzetben felismered, hogy a féltékenységed nem valódi, csak a negatív gondolataid terméke. Félsz attól, ami nincs is ott.

Sokan a legrosszabbra gondolnak, de ezek egyáltalán nem igazak. Például : tegyük fel, hogy a párod esténként hosszabb ideig kimaradozik. A féltékeny emberek azt gondolják, hogy a partnerük félrelép. Elfelejtik, hogy a partnerüknek esetleg többet kell dolgoznia vagy el akart menni a barátaival.

Döntsd el, hogy aggódni akarsz vagy bízni a partneredben? A legtöbb esetben a túlzott féltékenység megalapozatlan és amit beképzelsz magadnak, az valójában meg se történik.

2. A féltékenység leghatékonyabb ellenszere a kapcsolatokban

Könnyű és rendkívül hatékony tipp következik. Beszélj a partnereddel (vagy bárkivel, akire féltékeny vagy) a féltékenységedről.

Sokan ezt nem merik megtenni, mert úgy gondolják, hogy ezzel megsértik a párjuk. Azt hiszik, hogy gyengeséget mutatnak és kiszolgáltatottá válnak.

De pontosan ez határozza meg a mély köteléket egy kapcsolatban. Mutasd meg önmagad. És a félelmeid is. Ez az igazi önbizalom!

Sok kapcsolat (és barátság is) megszakad, mert a felek közti kommunikáció nem őszinte.Ezért merj őszintén beszélni a félelmeidről, mondj el mit érzel.

Ennek rengeteg előnye van :

 • Te is és a partnered is tudják, hogyan kezeljétek egymást a jövőben
 • A becsületesség növeli a köteléket kettőtök között és a féltékenység megszűnik
 • Még az is kiderülhet, hogy a párod szándékosan tett téged féltékennyé, mert attól érezte jól magát, hogy látták rajtad a féltékenységet.

Itt jegyezném meg, hogy ez az utolsó egy nagyon rossz játék. Olyannyira, hogy gyakran olyan magasra emelkedik, hogy végül mindenki veszít.

Nem kell, hogy mindez így legyen!

3. Miért nem véd meg a féltékenység attól, hogy megcsaljanak?

Sokan úgy gondolják, hogy a féltékenykedésük megakadályozza a párjukat abban, hogy félrelépjenek. Tegyük ezt tisztába : A féltékenység nem segít, hogy a párod nem lépjen félre. Éppen ellenkezőleg.

Minél többször szorítasz valaki sarokba, annál több oka van rá, hogy megcsaljon téged. Minél többször vádolsz tévesen valakit, annál nagyobb nyomást gyakorolsz rá.

A bizalom abszolút alap kell, hogy legyen. Ha ez nincs, akkor beszélj a pároddal. Mond el neki, hogy rossz tapasztalatod van a múltból és dolgozzatok ki együtt lehetséges megoldást.

Féltékenységgel tehát nem akadályozhatod meg, hogy megcsaljanak. Ha valaki meg akar csalni téged, akkor így is lesz. Nem számít mennyire próbálod irányítani az illetőt.

De minél több drámát szítasz az életedben, annál valószínűbb, hogy a kapcsolatotok rossz irányba megy.

4. Erősítsd meg a belső éned

Ha a belső éned nem erős, akkor nem számít, hogy a párod mennyire próbálja bebizonyítani neked, hogy nem csinált semmit, nem hinnéd el.

Az emberek gyakran azért féltékenyek, mert nincs önálló életük. Érzelmileg teljesen függnek a partnerüktől.

Mit tehetsz? Egyszerű. Legyen saját életed. Saját barátok, saját hobbi, saját célok.

5. Hogyan hagyhatod abba, hogy hülyét csinálj magadból?

Kapcsold ki az összes féltékenységet tápláló forrást. Folyamatosan figyeled a Facebookot, amikor férfiak / nők kommentelnek a párod fényképéhez? Ez nem segít. Hagyd, hogy kommenteljenek.

Kutakodsz a párod mobilján? Semmit sem ér. Ha ugyanis féltékeny vagy, akkor minden jelet, üzenetet, emailt veszélynek fogsz érzékelni. Még akkor is, ha valójában teljesen ártalmatlan dologról van szó. Bízz a párodban!

A legjobb gondolkodásmód, amivel megszabadulhatsz a féltékenységtől : "Feltételezem, hogy a partneremnek nincs oka rá, hogy megcsaljon. A kapcsolatunk jól működik. Nagyszerűen érzem magam. Jól érezzük magunkat és remek beszélgetéseink vannak. Miért csalna meg? Még ha meg is tudná csinálni, nincs rá oka. Ezért tehát bízom benne."

Mi a teendő, ha nem bízol benne?

Kérdezd meg magadtól :

Miért nem tudok bízni a páromban? Milyen előnyei és hátrányai lennének, ha megbíznék benne?

Ha ez nem elég, akkor térj vissza a 2. ponthoz. Mond el a párodnak, hogy a múltbéli tapasztalatok megnehezítik számodra, hogy bízz benne. Ily módon jobban felkészítheted a párod és megbeszélhetitek, hogyan kezelitek ezt a helyzetet.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása