A vállalkozásod érdekében gondolkodj nagyban!

2020. április 01. 11:38 - Life Advisor

vallalkozas_gondolat.jpgKicsiben kezdeni nem rossz dolog. Valahol neki kell látnunk és gyakran a kicsi lépés tűnik a leglogikusabb módszernek. Már az is valami, hogy belevágtunk és elkezdtünk, azonban kis lépéseknél előfordulhat, hogy még az alapok hiányoznak. Lehet, hogy feleslegesnek tűnik, de a vállalkozóknak a nagyobb képre kell összpontosítaniuk, amikor vállalkozást indítanak. Mi a célod? Lecserélni a heti 40 órás munkádat? Vagy valami ennél is több? Persze elsődleges cél valami újba kezdeni, de ha csak kicsiben gondolkozol, akkor korlátozod magad és nehezebben érsz el igazi, nagy áttöréseket.

Nemrég találkoztam egy vállalkozóval. Kiváló üzleti vállalkozása volt, nagy hírnév és remek ügyfélkör. A lakásfelújítás területén igazán jól kvalifikált szakember. Amikor azt javasoltam, hogy esetlegesen más embereket is felvehetne és kialakíthatna egy csapatot maga köré, csak mosolygott. Annak ellenére, hogy elmagyaráztam, hogy ez potenciált rejt magában, hiszen több pénzt kereshet (vagy ugyanannyit, csak kevesebb munkaórával), nem hatotta meg a dolog.

Számára, mint sok vállalkozás tulajdonosának, az egyéni vállalkozás azt is jelenti, hogy mindig elfoglalt. Tehát, ha nem vagy rendkívül elfoglalt a vállalkozásodban, akkor valamit nem jól csinálsz. Nem vagy sikeres. Érthető módon könnyű több óra munkát produktívnak tekinteni, de nem ez az igazság. Annak ellenére, hogy sikeres vállalkozóról beszélünk, nincsenek olyan rendszerei, amelyek szükségesek lennének és ez probléma.

Ismerek olyan vállalkozót is, aki ennek pont az ellenkezőjét csinálta. Miután belefáradt a heti 50-60-70 óra munkába és abba, hogy valaki másnak dolgozzon, úgy döntött, hogy szakértelmét a saját vállalkozására fordítja. Ahelyett viszont, hogy egyedül dolgozott volna, csapatot épített és létrehozott egy tanácsadó céget.

Végül egyre kevesebb ideje jutott arra, hogy ő maga is tanácsadóként tevékenykedjen. A 60 óra 50-re, az 50 pedig 40-re redukálódott. Ma már arra fókuszál, hogy a csapata képes legyen ütőképesen dolgozni és a csapata eredményeiből százalékot kapjon. Tehát ha bármikor úgy döntene, hogy szünetre van szüksége, akkor már rendelkezni fog olyan rendszerekkel, amellyel a vállalkozása továbbra is működőképes lesz.

Ha nem gondolkodsz nagyban, akkor beleragadsz egy bizonyos helyzetbe. Ne korlátozd a vállalkozásod csak egy személyre, azaz önmagadra, hanem gondolj arra, hogy igenis lehetőséged van sokkal többet elérni.

Nagyobb ugrás

Válaszd a nagyban gondolkozást. Ha egy vállalkozást nem csupán egyszemélyes üzletté szeretnéd bővíteni, akkor bizony szükséged is lesz rá. Választhatsz, hogy te leszel a következő Bill Gates vagy inkább valaki, aki egyedül dolgozik segítő kezek és csapat nélkül.

Keresd meg a tényleges növekedési folyamathoz szükséges segítségeket, ahelyett, hogy a jelenlegi állapotot dédelgeted. Mindig van hova fejlődni.

Szervezd ki a folyamatokat

A vállalkozásodban lévő folyamatok segítenek a nagyobb gondolkodás elérésben. Azonban ezeknek nem az a céljuk, hogy további munkákat generáljanak számodra. A cél az, hogy embereket vegyél fel a csapatodba és csökkentsd a munkaterhelést. Nem tudsz vállalkozást fejleszteni, ha 1000 felé kell szakadnod. Szervezz ki olyan feladatokat, mint a könyvelés, a marketing, a grafikai tervezés stb. Ezeket mind kezelheti valaki más.

Ne játszd a szuperhőst

Függetlenül attól, hogy irodavezetőt, könyvelőt, marketing tanácsadót vettél fel a csapatodba, hagyd, hogy az illető elvégezze a munkáját. Nem baj, ha a dolgok a szokásos gyakorlattól eltérően alakulnak. Mindenki másképp dolgozik és ez rendben is van így. Mindaddig, amíg az illető sikeresen dolgozik, nem számít, hogyan jut el ehhez a ponthoz.

A legtöbb vállalkozó tehát kis gondolatokkal csap bele az üzletébe. Ez az első vállalkozásuk valami teljesen más irányba és a kis lépés valójában nagy lépés, amelyet meg kell tenni. De ha egyszer megszerezted az alapokat és beléptél a vállalkozói élet ritmusába, akkor nézz szét, hogy mi várhat rád odakint. A potenciál óriási.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása