Készen állsz arra, hogy vállalkozó legyél? 5 kérdés, ami segít eldönteni

2020. március 20. 15:11 - Life Advisor

ready_for_business.jpgHa jelenleg egy jól fizető állásod van, vagy már benne vagy egy bizonyos életkorban, akkor a vállalkozás által nyújtott kaland félelmetes lehet. Lehet,hogy azon gondolkodsz, hogy ha nem most csinálod meg, akkor mikor? De vajon készen állsz feladni a jelenlegi állásod által nyújtott stabilitást? Honnan tudod, hogy most jött el az idő? Íme 5 kérdés, amely segít választ adni, hogy készen állsz-e vállalkozóvá válni?


1. Kérdezd meg magadtól, hogy izgatott vagy-e az elkövetkező egy évtől?

Nehéz lemondani egy nagy, stabil fizetésről, hogy belemenj a kiszámíthatatlan, ismeretlen vállalkozói világba. Szóval mikor tudod meg, hogy itt van-e az ideje? Kérdezd meg magadtól, hogy izgatott vagy-e attól, hogy mit hoz neked a következő egy év?

Ha a válaszod egy határozott igen, akkor cselekedned kell. Készen állsz a változásra és valószínűleg itt lesz az ideje, hogy komolyan meggondold a vállalkozói álmaid. Használd Jeff Bezos inspiráló szavait :

"Tudtam, hogy 80 évesen nem fogom megbánni, hogy kipróbáltam ezt vagy azt. Nem fogom megbánni, hogy megpróbáltam részt venni az internetnek nevezett dologban, mert úgy gondoltam, hogy ez egy igazán nagy dolog lesz. Ha nem sikerült volna, akkor se sajnálnám. Annyit tudtam, hogy egyetlen dolog miatt bánkódnék : ha meg se próbáltam volna. Ez biztosan kísértett volna minden egyes nap."

2. Számíthatsz érzelmi és pénzügyi támogatásra?

Gyakran gondoljuk úgy, hogyha férjhez megyünk vagy megnősülünk, akkor valószínűleg nem leszünk képesek megvalósítani vállalkozói álmunkat. Az igazság azonban pont az ellenkezője. A vállalkozói magányos utazásban a partnerünk lehet a legnagyobb támogatás. Nem is beszélve arról, hogy az esetleges nehéz időkben még pénzügyi támogatást is kaphatsz.

A legközelebbi barátaidat sem szabad alábecsülni. Ha úgy érzed, hogy semmi nem sikerül, akkor csak arra van szükséges, hogy valaki motiváljon és támogasson téged. Győződj meg róla, hogy erős háttér van mögötted. Ha lehet, akkor építs ki kapcsolatot más vállalkozókkal, ők valóban megértik, hogy min mész keresztül.

3. Készen állsz arra, hogy kockáztass és mindent elveszíts?

Ha induló vállalkozások történetéről olvasol, találkozhatsz olyan sztorikkal, amiben milliós támogatásokat kaptak. Te is elkezdhetsz hinni benne, hogy csak egy ötletre van szükséged és már ömleni is fog a pénz. Azonban beszélj olyan vállalkozókkal, akik pénz gyűjtöttek és elmondhatják mennyi időt és pénzt fektettek bele az üzletükbe, mielőtt bármilyen befektető felfigyelt volna rájuk. Tehát készen állsz arra, hogy a nehezen megkeresett pénzed kockára tedd és legrosszabb esetben elveszítsd mindezt?

4. Készen állsz rá, hogy bepiszkold a kezed?

Vállalkozóként egyszemélyes hadsereg leszel. Sokáig. Bármilyen vállalkozásba is vágj, keményen kell dolgoznod és be kell piszkolnod a kezed. Te leszel a vállalkozásod tulajdonosa és lehet, hogy mindent neked kell intézned egy személyben. Lehet, hogy idővel felfogsz tudni építeni egy csapatot magad köré, de első lépésként eltudod képzelni magadról, hogy mindent egyedül csinálj?

5. Van terved arra az esetre, ha abba kell hagynod?

Vállalkozóként elveszíthetjük a tisztánlátásunkat abban az esetben, ha elérkezik az idő arra, hogy csökkentsünk a veszteségeinket. Rendszeresen vizsgáld meg, hogy változtatnod kell-e a dolgokon vagy esetleg hogy ideje abba hagynod?

Semmi szégyellni való sincs azon, ha a vállalkozásod irányán változtatsz, ha az körülmények ezt mutatják. Nem biztos, hogy az üzleti terved hosszú távon is működni fog. Elemezd a vállalkozásod adatait, eredményeit és állj készen a változásra, ha arra van szükség.

Ha minden kérdésre igennel válaszoltál, akkor készen állsz arra, hogy felszállj a vállalkozók hajójára és elindulj ezen az úton. Szórakoztató, pompás és izgalmas utazás lesz.

komment
süti beállítások módosítása