Kézferőtlenítő házilag, nemcsak koronavírus idejére

2020. március 04. 19:27 - Life Advisor

dm_kezfertotlenito.jpgElsőként az arcmaszkok, majd pedig a kézfertőtlenítők. Azok az áruk, amelyek néhány hónappal ezelőtt még nem voltak értékesek, mostanra olyan keresettek lettek, hogy szó szerint lerepülnek az üzletek polcairól. Bár a közegészségügyi szakértők egészséges embereknek nem javasolják az arcmaszk használatát, azonban a kézfertőtlenítő hasznos lehet főleg, ha a környékeden szintén kifosztották már a boltokat miatta. Nem szabad azonban elfeledkezni róla, hogy a kézfertőtlenítő önmagában nem elég és pláne nem helyettesíti a kézmosást. Továbbá lényeges azt is megemlíteni, hogy nem csak koronavírus idején ajánlatos a használatuk.

Gyakorlatilag csak alkoholra lesz szükséges. Na nem olyanra. :) Izopropil vagy etil alkohol a legjobb, de az igazi lényeg, hogy az oldat legalább 60%-nyi alkoholt tartalmazzon. Kézmosás után bedörzsölöd vele a kezed, hagyod megszáradni és kész fertőtlenítve vagy. (Legalábbis a kezeid.)

A kézfertőtlenítők összetevője ugyanis az alkohol. Elkerülvén, hogy az alkohol kiszárítsa a bőröd csepegtethetsz hozzá Aloe vera gélt is, csak figyelj, hogy ne hígítsd túl az oldatot.

Ahogy azt már említettem a poszt elején az egyszerű, gyakori és alapos kézmosás a legjobb védelem mindenféle kórokozó ellen. A kézfertőtlenítők ugyanis megölik a baktériumokat, de a bőrödről nem tűnnek el, csak kézmosással.

Koronavírus ide vagy oda, az izopropil nemcsak most jöhet jól számodra, de más egyéb élethelyzetben is használható. Én személy szerint például ablakpucoláshoz, zsíroldáshoz és folttisztításhoz is használom. Ha például néha veled is előfordul, hogy a (természetesen) fehér ingedet összetollazod, csak néhány csepp izopropil-alkohol és volt toll folt, nincs toll folt. Továbbá jó hír, hogy nem káros (nyilván meginni nem szabad) így akár az egyik legjelentősebb baci tanyát, a mobiltelefonod is nyugodtan áttörölheted vele. És nem, a legújabb almás telefonoknak sem lesz tőle semmi baja.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása