Kemény munka és semmi különleges bánásmód

2020. január 08. 18:32 - Life Advisor

family_of_maye_musk.jpgElon Musk gyerekkorát óriási mértékben meghatározta a kemény munka fogalma. Édesanyja Maye Musk nemcsak őt, de testvéreit is eszerint nevelte. Nem tudom, hogy egyedül vagyok-e ezzel, de Elon Muskkal kapcsolatban én speciel nem tudtam, hogy testvére is van. Méghozzá kettő is. Tosca Musk filmrendező, öccse Kimbal Musk pedig szintén vállalkozó. Bátyával ellentétben azonban nem Teslákat küld az égbe, hanem az egyre sürgetőbbé váló élelmezési problémákat igyekszik megoldani. Édesanyjuk pedig elárulta, hogyan lehet úgy nevelni a gyerekünket, hoyg felnőttként sikeres legyen.

Maye Musk egyik legfontosabb tanácsa a többi szülő számára a következő :

 

"Az emberek gyakran azt kérdezik tőlem, hogy neveltem fel ilyen sikeres gyerekeket? Aztán elmondom nekik, hogy megtanítottam a gyerekeimnek, mit jelent a kemény munka. Számomra mindig is fontos volt, hogy a saját érdeklődésük szerint éljenek."

 

A kemény munkára való tanítást ő is a szüleitől tanulta. Maye apja már gyerekkorukban fizetett neki és ikertestvérének azért, hogy reklámanyagokat juttassanak el az embereknek az apjuk által működtetett csontkovács praxisról. Maye 12 éves korától recepciósként dolgozott a rendelőben. Később, amikor Maye anya lett, ugyanezt az elvet követte és engedte a gyermekeit, hogy segítsenek neki a táplálkozási tanácsadó praxisában.

 

"Nincs szükség arra, hogy megóvjuk a gyermekeinket a felelősségtől. A gyerekeim részesültek a felelősségvállalás minél előbbi megtapasztalásában. Látták, hogy milyen keményen dolgoztam annak érdekében, hogy tető legyen a fejem fölött, ételt biztosítsak számukra és ruhákat tudjak vásárolni nekik."

 

Maye arra késztette gyermekeit, hogy vállalják a felelősséget a saját karrierjükért. Segítség nélkül kellett egyetemet választaniuk, kitölteni a felvételi és jelentkezési dokumentumokat. Véleménye szerint azonban a felelősség önmagában nem elegendő annak biztosításához, hogy a gyerekekből sikeres felnőtt váljon.

A táplálkozási szakértő anya azt is megtiltaná, hogy a szülők luxus életet nyújtsanak a gyerekeiknek és ezzel kényeztessék őket. Maye Musk azt mondja, hogy ő bizony elnézte azt is, hogy az egyetemi évek alatt a gyerekei rossz körülmények között éljenek mondjuk, hogy csak egy matracon aludjanak a földön, hat szobatárssal egy lelakott házban. Ha érdeklődött is felőlük az csak azért volt, hogy megbizonyosodjon róla, hogy szellemileg rendben vannak.

Elon ezzel ellentétben saját iskolát indított a gyerekeinek. Ad Astra nevű iskolájában a hangsúly arra helyeződik, hogy a gyerekek azt tanulják, ami őket leginkább érdeklik, azaz többek között a vállalkozói lét.

Más milliárdos szülők szerint is fontos a kemény munka megtanítása a gyerekek számára. Bill Gates apja arra bátorította leendő milliárdos fiát, hogy mindig kövesse az álmait, akkor is, ha mások nem értenek egyet vele. Beleértve azt is, amikor Bill otthagyta a Harvardot, hogy megalapítsa és elindítsa a Microsoftot. Édesapja így nyilatkozott :

 

"Mary és én mindketten aggódtunk Bill döntése miatt. Mary talán kicsit jobban... Minden szülőnek az az elvárása, hogy ha a gyerekük egyetemre megy, akkor diplomával a kezében lépjen ki onnan."

 

 Forrás : CNBC

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása