Phil Knight 4 üzleti tippje fiatal vállalkozóknak

2019. november 15. 18:01 - Life Advisor

phil_knight_nike.jpgPhil Knight, az egykori fiatal vállalkozó, aki elhagyta korábbi jövedelmező könyvelői állásást, hogy megvalósítsa álmát, mára saját céggel rendelkezik. Ő a Nike alapítója. A legjobbaktól mindig megéri tanulni, nézzük meg tehát Phil Knight 4 üzleti tanulságát, amelyet szívből ajánl minden fiatal vállalkozónak.

 

1. Keverd össze a piac igényeit azzal, amit szeretsz

A legnagyobb vállalkozók, mint Jobs, Buffet, Gates mindannyian tudják, hogy mire kell figyelni. Miben vagy jó, mit szeretsz, mire van szüksége az embereknek és hogyan tudsz ebből pénzt csinálni? Phil Knight is ezt az elvet követte. Szeretett futni, vállalkozó akart lenni és meglátta az üzleti rést. Rájött, hogy Amerikának jobb futócipőre volt szüksége ezért Japánba ment és megállapodást kötött az Onitsuka tulajdonosával, a cég cipőit kezdte el árulni és meghódította a nyugati partot. Később ugyan problémák merültek fel, de ő tudta, hogy ez a küldetése és folytatnia kell. Az akkori Oregon székhelyű Blue Ribbon vállalat lett a mai Nike.

1971-ben Phill Knight és Bill Bowerman elkezdett dolgozni a cég új imázsán. A Nike nevet egyik alkalmazottuk javasolta, a győzelem görög istennője után.

2. Legyen szakértő csapatod

Az egyik legokosabb lépés, amit Knight életében tett, hogy egy csapatott alkotott korábbi edzőjével Bill Bowermannal. Bowerman atlétikai edző volt és bizony remekül ismerte a jelenlegi futócipőket és tudta, hogy mire kell, hogy képes legyen egy igazán jó futócipő. Phil Knight az üzleti ügyeket intézte, Bill pedig az innovációért volt felelős. Ő hozta be a joggolást az USA-ba, melyről milliós példányszámban eladott könyvet írt és természetesen a Phill Knightal együtt alapított cég volt az első, aki cipőket kezdett árusítani ehhez a sporthoz.

Egy grafikus hallgató mindössze 35 dollárért cserébe alkotta meg az ikonikus pipa-logót.

3. Hidd el 100%-osan, hogy győzni fogsz

A szenvedély és a meggyőződés minden sikeres vállalkozás sója és borsa. Az ötletekbe vetett szilárd hite nélkül Phil Knight sem az ügyfeleknek, se a befektetőknek nem tudott volna eladni semmit. A legelső ilyen pont, ahol a szenvedélyére és a meggyőződésére volt szükség még a Onitsukával kötött együttműködés előtt történt, amikor is a japán cipőgyártó cég vezérigazgatója megkérdezte tőle, hogy milyen cége van Knightnak. Nos, erre a kérdésre nehéz válaszolni pláne, ha semmilyen céged nincs és még a szüleiddel élsz, mint Knight akkoriban.

Ennek ellenére neki szilárd meggyőződése volt arról, hogy Amerikának kell a jobb futócipő. Már látta, ahogy a japán kamerák betörnek az amerikai piacra, az emberek oda vannak értük és tudta, hogy az importált cipőkkel ugyanez lesz a helyzet. Ez a szenvedély és lelkesedés pedig éppen elegendő volt a partnerségi szerződés aláírásához.

A "Just do it" kampány mögé több híresség is beállt, így Michael Jordan 1984-ben, Tiger Woods 1996-ban, vagy LeBron James 2003-ban. És ahogy mondani szokták, a többi már történelem...

4. Ne adj el, mutasd be

Amikor Knight kisgyerek volt enciklopédiákat árult házról házra. Nem látta értelmét az egésznek, nehéz volt őket cipelni is így senki nem vásárolt tőle. Évekkel később ugyanezt a ciklust kellett megismételnie de most cipőkkel.

A Blue Ribbon még nem volt ismert és egyesével kellett találkozni minden akkori cipőbolt tulajdonossal, hogy kipróbálhassák az új cipőt. Knight folyamatos elutasításban részesült, hiszen mindenki úgy gondolta, hogy a világnak nincs szüksége újabb lábbelire. Mindenki így gondolta.....kivéve Knight.

Új ötlettel áll elő. Ahelyett, hogy cipőboltokat járna versenyekre ment és felkérte a futókat, edzőket és a rajongókat, hogy próbálják ki, viseljék a cipőket és nézzék meg, hogy jobb-e mint az Adidas, aki akkoriban a piac első számú márkája volt. Tudod mi történt? Imádták Knight cipőit.

A sikeres emberek tudják, hogy szeretniük kell azt, amit eladnak és ismerniük kell annak értékét. Minél több szenvedély van benned, annál többet fogsz tudni eladni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása