13 elképesztő válasz, amely elhangzott már egy állásinterjún

2019. szeptember 04. 16:45 - Life Advisor

job_interview_2.pngSzinte mindenki, aki valaha részt vett egy állásinterjún, utána nézett már a tipikus kérdéseknek, amelyek előkerülhetnek és természetesen összegyűjtik a kérdésekre adható legjobb válaszokat, hogy mindenkit lenyűgözzenek. Mindenre létezik jó válasz, mint például a már tipikusnak számító "Mit tart a legnagyobb gyengeségének?" kérdésre is. De mi történik akkor, ha a lehető legrosszabb választ adod a könnyűnek tűnő kérdésekre? 

Szerencsére (vagy épp nem) de elég sok HR-es szakembert ismerek a környezetemben, akik aztán már tényleg sok mindent hallottak egy-egy állásinterjú során. Így kézenfekvő volt, hogy leülök velük beszélgetni és megkérdezem, melyek azok a válaszok, amelyek mélyen az elméjükbe ivódtak, mert már annyira rosszak voltak.

1. Amikor a pályázó azt mondja: " Vannak sokkal rosszabb cégek is, mint az önöké."

Ez a válasz akkor hangzott el, miután feltették a kérdést: miért jelentkezett hozzánk? A pályázó azt mondta, hogy ő utána nézett a Google-ban és rájött, hogy vannak sokkal rosszabb cégek is, mint az önöké, így hát adna egy esélyt magának és a cégnek is.

2. Amikor kiderül, nem is saját magának keres állást

Amikor feltették a kérdést, hogy mit nyer a cég azzal, ha a jelöltet alkalmazzák, kiderült, hogy a hölgy valójában nem is magának, hanem a férjének szeretne állást, mert úgy gondolja, hogy a férjének tökéletes lenne a kiírt pozíció.

3. A kitalált egyetemi végzettség

Igen, ilyen is volt. Amikor felmerült a kérdés, hogy mit is tanult a pályázó az önéletrajzában feltüntetett egyetemen a jelölt kicsit lesokkolódott és azt mondta: 

Ó, ezt még mindig bent hagytam az életrajzban? Nos az igazság az, hogy az előző munkahelyemen szükség volt valamilyen egyetemi végzettségre, így kitaláltam egyet.

4. Mi a fenéért olyan érdekes ez?

Sokszor szóba kerül, hogy a jelölt mit csinál szívesen a szabadidejében. Ez a kérdés valójában egy privát képet ad az illetőről, általa jobban megismerhetjük az érzelmeit, mentális jólétét, legyen introvertált, extrovertált, amely bizonyos pozícióknál releváns lehet. 

Az egyik jelölt a kérdés hallatán megforgatta a szemeit és azt válaszolta:

Soha nem értettem, hogy mi a fenéért olyan érdekes ez és hogy egy HR-es miért teszi fel ezt a teljesen irreleváns kérdést egy interjún.

5. Csapatmunka és az NBA 2K

Amikor egy másik jelöltet a korábbi csapatmunkában elért sikereiről kérdezték az NBA 2K-ról (népszerű kosárlabdás videó játék) kezdett el beszélni. Mégpedig arról, hogy amikor a barátaival játszik, akkor mennyire fontos, hogy összedolgozzanak. 

6. Imádtam munkanélküli lenni.

Egy másik pályázó életrajzában látható volt egy 6 hónapos kihagyás. Amikor az interjúztató megkérdezte, hogy mit csinált abban a 6 hónapban a jelöltünk az alábbiakat válaszolta: 

Kirúgtak az előző munkahelyemről és munkanélküli voltam, de hamarosan lejár az ideje annak, hogy munkanélküli segélyt kapjak. Egyébként szerettem munkanélküli lenni, mert az embert fizetést kapott a semmit tevésért.

7. Megcsinálom a munkát, amíg a másik cégnél dolgozom

Egy telefonos interjún során (távmunka) hangzott el a kérdés, hogy hogyan fog tudni illeszkedni ez az új lehetőség a jelenlegi életébe. A pályázó azt mondta, hogy aggodalomra semmi ok, mivel a jelenlegi munkaadójánál nincs semmi dolga, így a másik munkaadónál töltött idő alatt fogja megcsinálni a tőlünk kapott feladatokat.

8. Mit tart a legnagyobb sikerének? Meginni 10 hordó sört a haverokkal.

Szintén tipikusnak számító kérdés, hogy a jelölt mit tart a legnagyobb sikerének. Egy pályázó azonban meglepő választ adott: 

Egy este alatt a haverokkal kiürítettünk 10 sörös hordót és másnap egyáltalán nem voltam másnapos tőle.

9. Kiszúrtam az exem kocsijának a gumiját

Sokszor megesik a beszélgetés zárásaként, hogy a HR-es érdeklődik arról, hogy a jelölt szeretne-e elmondani valami olyat, ami az önéletrajzából nem derül ki. Volt olyan pályázó, aki túlzottan őszinte volt és azt válaszolta: 

Nos, egyszer a barátom távoltartási végzést szerzett ellenem, mert kiszúrtam a kocsijának a kerekeit, miután megtudtam, hogy félrelépett.

10. Nehéz szituáció a munka során? A puffadás.

Az egyik jelölt arra a kérdésre, hogy mi volt a legnehezebb szituáció, amivel egy munkanap során meg kellett küzdenie azt a választ adta, hogy egész nap puffadtnak érezte magát és alig bírta megállni, hogy ne szellentsen.

11. Legnagyobb gyengesége? Túl szexi vagyok

Mondtam, hogy a gyengeségeinkről szóló kérdés tipikusnak számít. A jelöltünk pincér munkára jelentkezett alapjáraton és gyengeségként az alábbit válaszolta: 

A legtöbb ember számára túl szexi vagyok és bizony ez okozhat problémákat.

12. Álommeló? A tévé előtt ülni.

HR-esek sokszor szeretik megkérdezni a jelölttől, hogy milyen lenne számukra az álommeló? Nos, történt bizony olyan szituáció, amikor itt is győzött a túlzott őszinteség, mert a pályázó bevallotta: 

Én legszívesebben egész nap a tévé előtt ülnék.

13. Megihatnék egy sört?

Sokak szerint pozitív dolog, ha egy állásinterjún a jelölt is tesz fel kérdést, azonban érdemes figyelni arra, hogy a témába vágó kérdést tegyünk fel. Nem úgy, mint egy pályázó, aki szintén élt ezzel a lehetőséggel ám egy egész különleges kérdést tett fel: 

Lehetséges lenne még egy kicsit itt bent maradni önöknél az irodában és esetleg meginni egy sört?

 Bizonyára nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a fenti jelöltek egyike sem kapta meg az állást, amelyre éppen jelentkezett.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása