7 dolog, amire soha ne "guglizz rá" a munkahelyi gépeden

2019. július 22. 07:30 - Life Advisor

google_workplace.pngA furcsa internetes kereséseket inkább a saját számítógépeden csináld. Komolyan. Bizonyára nem akarsz az iroda negatív példájaként feltűnni azért, mert egy meeting alatt hihetetlen dolgokra kerestél rá a Google-ban. A munkahelyi számítógép majdnem minden egyes lépését képes a munkáltató visszakövetni és ellenőrizni. Legyél körültekintő minden egyes keresésednek, kattintásodnak, elküldött emailednek, sőt a személyes fájlok, közösségi média, internetes vásárlás, meglátogatott weboldalak is ide tartoznak, azaz ezekre is figyelned kell. Egy biztos, a böngészési előzmények törlése nem segít. Soha ne gondold azt, hogy ezzel minden dolgot megoldasz és ezennel lenyomozhatatlan vagy, hiszen egy valamire való IT részleg, könnyedén visszakeres bármit.

De most térjünk is át arra, hogy mi az a 7 dolog, amire a munkahelyi számítógépeden soha ne keress rá a Google-ban.

1. Pornó vagy bármilyen más tiltott oldal

Ez magától értetődőnek kellene, hogy legyen, de rengeteg ellenpélda létezik. Vannak olyan munkavállalók, akik a 8 órás munkanapjukat pornó nézéssel töltötték és elég kényelmetlen szituációba kerültek, amikor lebuktak. Az iskolai számítógépektől a politikusok személyi számítógépén át, ez egy olyan téma, amit újra és újra elővesz a média is például, ha valaki sokat keresett és járt tiltott oldalakon.

2. Fontos és titkos információk a cégről

Ha tudod, hogy van olyan dokumentum, amihez nem férsz hozzá, akkor ne próbálj meg erre az interneten rákeresni, hiszen nyilván nem véletlen, hogy ezt nem éred el és az is biztos, hogy a céged minden erőforrást mozgósított, hogy ezek az adatok ne kerülhessenek illetéktelenek kezébe.

3. Weboldalak, amelyek a mellékállásotok miatt kellenek

Van egy mellékállásod? Próbálj meg ellenállni, hogy ezt a munkahelyeden is csinálod. Óvatosnak kell lenned, ha olyan webhelyeket keresel, amelyek nem illeszkednek a munkatervbe. Sok alkalmazottat küldtek már el, mert a saját vállalkozásukon dolgoztak, miközben mástól kaptak fizetést. Az internetes tevékenység az egyik olyan tevékenység, amelyre a munkáltató igenis figyel.

4. Álláskeresés, pláne ha épp a konkurenciához készülsz

Ilyenen már én is kaptam rajta kollégát/kollégákat. Ha totál elégedetlen is vagy a jelenlegi munkáddal, akkor se kockáztass ilyet, ezzel ugyanis csak magadnak okozol nagyobb galibát.

5. Szerelmi élettel, randizással kapcsolatos dolgok

A legjobb, ha ezt otthon hagyod. A munkahelyi számítógéped keresési előzményeiben ne szerepeljen sem az online társkeresés, sem a melyik a legjobb randi applikáció, vagy épp a hogyan kell flörtölni kifejezés. :)

6. Weboldalak, ahol esküvőt, partit, nyaralást szervezel

A munkáltató nem szereti azt látni, hogy a személyes dolgaidra pazarolod a munkaidődet, amiért egyébként még fizetnek is neked, így inkább kerüld el az ilyen weboldalak felkeresését.

7. Általánosságban kerüld el a Google-ban való keresgélést a munkahelyeden

Ne felejtsd el, hogy nem azért kapod a fizetésed (nagy valószínűséggel) hogy egész nap az interneten szörfözz. Arra is figyelned kell továbbá, hogy mennyi ideig és milyen gyakran netezel. 

 

komment
süti beállítások módosítása