3 lépés, hogy átlépj az elméd korlátjain és jó vezető legyél

2019. július 19. 07:30 - Life Advisor

mind_biasis.pngHa megkérdezném, hogy hány óra van, valószínűleg megnéznéd az órád vagy egy órát és leolvasnád az időt. És,ha azt kérdezném, hogy hol voltál, akkor valószínűleg elmondanál egy pontos helyet, várost. Ha megkérdezném, hogy ki vagy, akkor valószínűleg a saját neveddel, adataiddal vagy egy munkahelyi beosztással azonosítanád magad. A felszínen ezen kérdések megválaszolása azt jelenti, hogy nem vagy őrült, de vajon technikailag is helyesek ezek a válaszok?

 

A kutatások azt mutatják, hogy az időre, helyre vagy személyre való orientáció messze nem pontos. Azonban a vezetőket igenis előnyhöz juttathatja az a képesség, ha különbséget tudnak tenni. Az idő, a hely és a személy valódi jelentése különbözik attól, amit kezdetben gondolnánk.

Tehát, ha te is megszabadulnál ezektől a korlátoktól, mert jó vezető akarsz lenni, akkor íme 3 lépés, ami segíthet.

1. Ne hagyd, hogy a múlt diktálja a jövőt

Az emberi agyban a múlt, a jelen és a jövő egyidejűleg képviselteti magát. Annak ellenére, hogy tudatosan szervezzük meg tapasztalatainkat és próbáljuk őket időben elhelyezni, mindegyik hatással van egy másikra. Valójában amire emlékszel, befolyásolhatja azt is, amit a jövőben elképzelsz magadnak.

Vezetőként fontos, hogy meggyőződj arról, hogy a memóriád rendben van és különösen fontos, hogy pozitív emlékekkel legyenek tele. Ezzel ugyanis jelentősen befolyásolhatod a jövőbeli forgatókönyvet. Valójában az agyban lévő képzelet nagyon is hasonlít a valósághoz.

Ha képes vagy egyszerre jól kezelni a múltat,jelent, jövőt, akkor felismerheted, ha elfogult vagy és mindez segíthet a csapdák, zsákutcák elkerülésében.

Walt Disney nagy sikert aratott, amikor Kaliforniában megnyitott az első Disneyland, de külsős érdekek elkezdték tönkretenni a vidámparkot. Amikor úgy döntött, hogy a következő vidámparkot Floridában építi fel, Disney nem hagyta, hogy a Kaliforniában szerezett tapasztalata legyőzze őt. Kibővítette a látásmódját valami sokkal nagyobbra, mint azt Kaliforniában tette. Hamis cégeket alapított, hogy titokban vásárolhasson olyan területet, amelyek a Floridában épülő vidámparkjához kellenek majd.

"Továbbra is haladunk előre, új ajtókat nyitunk meg, mert kíváncsiak vagyunk, hogy mindez hova vezet" - mondta a vidámpark felépülése után.

2. Láss túl az elért eredményeken

Nem ott vagyunk, ahol gondoljuk. A hely fogalma egyre fontosabbá vált a mai globalizált világban. A társadalmak, a kultúrák és a gazdaságok összekapcsolódásával a vezetőknek óvatosnak kell lenniük, hogy ne gondolják túl "helyinek" önmagukat. Amikor egy vezető globálisan gondolkozik, valószínűleg nemzetközi piacokon keresztül szélesebb együttműködéseket fog tudni létrehozni.

Kérdezd meg magadtól, hogy milyen közösségeket akarsz elérni a helyi közösségen kívül? Milyen közösségekre vagy most hatással? Amikor ezt a megközelítést alkalmazod még a hirdetési stratégiáid is pozitív irányba fognak indulni, hiszen sokkal konkrétabbak lesznek, sőt lehetséges, hogy a globális piacra is képes leszel kilépni. Továbbá a vezetők, akik világszinten gondolkodnak, jobban tisztában lesznek a nemzetközi piacon lévő versenyhelyzettel és az együttműködések lehetőségével.

Jack Ma kiváló példája ennek. Az Alibaba alapítója olyan tökéletesre fejlesztette a globális gondolkodási képességét, amely lehetővé teszi a kínai gyártóknak, hogy beléphessenek a nemzetközi piacra, amelyet enélkül nem tudnának megtenni. A e-kereskedelembe, az online banki szolgáltatásokba és a felhőalapú számítástechnikába való belépés révén az Alibaba Indiába és Délkelet-Ázsiába is bővült. De szintén idevágó példa, hogy az Alibaba tette lehetővé, hogy még a Rwandában (Afrika) élő gazdálkodók kávét értékesíthessenek. Ez az igazi globális gondolkodás.

3. Kapcsold össze az elméd és a tested

Nem azok vagyunk, amit gondolunk magunkról. Továbbá, bár úgy gondoljuk, hogy különbözünk más emberektől, vagy dolgoktól, a legtöbb ember és dolog, ami megjelenik az életedben, az agyad memóriájában tárolódik. Nem vagyunk annyira különbözőek, mint azt gondolnánk.

Foglalkoznod kell az elméddel és a testeddel is. Rendkívül fontos, hogy mindkettő megfelelően tudjon működni, hiszen hatással vannak egymásra. Ha bármelyik alul működik, akkor negatív érzések, depresszió és egészségtelen életmód alakul ki. Fontos tehát, hogy törődj magaddal, az elméddel és a testeddel is.

Sportolj, étkezz egészségesen, sétálj, jógázz, meditálj, alkalmazd a mindfulnesst vagy bármi olyan csodás technikát, amely megteremti az életedben az elméd és a tested összekapcsolódásának lehetőségét.

Ha felismered, hogy az agyad összekapcsolja az időt,helyeket és embereket, akkor a vezetői képességeid is javulhatnak. A vezetővé válás önmagunk megismerésének szinonimája. És az "én" sokkal érdekesebb és titokzatosabb, mint azt eltudod képzelni.

süti beállítások módosítása