9 jel, hogy egy érzelmi manipulátorral van dolgod

2019. június 30. 07:30 - Life Advisor

emotions.pngTalán már tapasztaltál ilyet, talán a legjobb barátod is egy érzelmi manipulátor. Ők lennének azok az emberek, akik játszanak mások érzelmeivel és úgy manipulálják őket, ahogy nekik tetszik. Valamilyen szinten mindannyian megengedjük, hogy mások befolyásolják a mi hangulatunkat is. Ha például a párunknak rossz napja van, valószínűleg együtt érzünk vele, de a munkatársaink és a főnökünk érzései is hatással lehetnek ránk. Sajnos sokan használják az érzelmeket arra, hogy manipuláljanak téged, megváltoztassák a gondolataid és legrosszabb esetben még te fogsz azon gondolkozni, vajon normális vagy-e. Gyakran azonban észre sem vesszük, hogy éppen egy érzelmi manipulátorral van dolgunk, azonban az alábbi 9 jel segít őket azonosítani.

1. Nagyon jól tudnak hazudni

Olyan dolgokról mesélnek neked, amelyek soha nem történtek meg, vagy megtörtént eseményeket mondanak el neked teljesen másképpen. A lényeg, hogy mindig ők tűnjenek fel jó fényben, ők legyenek a középpontban és az ő sztorijukat hidd el. 

2. Túl nyitottak

Lehet, hogy még nem ismernek téged annyira, de ennek ellenére rengeteg privát és személyes dolgot elmondanak neked. Légy óvatos ez ugyanis a legtöbb esetben azért van, hogy bizalmat keltsenek benned,aztán amikor te is elmondasz nekik egy titkot, akkor azt felhasználják ellened.

3. Ismerik a gyenge pontjaid és felhasználják ellened

Tudják mit kell tenniük, ha tényleg bántani akarnak téged. Például ha nem vagy elég magabiztos, tuti, hogy lefogják szólni az öltözködési stílusod. Ahelyett, hogy jobban érezhesd magad, megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy bizonytalanabb és boldogtalanabb légy.

4. Amit mondanak és amit tesznek két különböző dolog

Pontosan azt mondják neked, amit hallani akarsz, de aztán teljesen mást csinálnak, olyat, ami számukra megfelel. Nem lesznek veled őszinték, de folyamatosan biztosítanak téged a támogatásukról és hogy nekik tényleg bármit elmondhatsz.

5. A lelkiismereteddel játszanak

Mindegy mit csinálsz, egy érzelmi manipulátor mindent elfog követni, hogy emiatt rosszul érezd magad. Ha vitatkoztok, az a te hibád, ha problémád van, az csak a te problémád. Az érzéseid nem számítanak nekik.

6. Az ő érzéseik, a te érzéseid

Ha rosszul érzik magukat, te is rosszul érezed magad. Ha dühösek, te is dühös vagy. Teljes mértékben kontroll alatt tartják a te érzelmeidet is. Miért? Azért mert így azt éreztetik veled, hogy neked kell megoldani az ő problémájukat. 

7. Számukra a te problémád mindig kisebb

Ha a problémáidról beszélsz, akkor elfogják érni, hogy sokkal jobban érez magad te is. Továbbá, minden alkalommal nekik is lesz problémájuk, viszont értelemszerűen sokkal nehezebb és bonyolultabb, mint a te problémád. Mindig összehasonlítják magukat veled, de mindig elérik,hogy ők legyenek nehezebb helyzetben és, hogy velük foglalkozz.

8. Áldozat szerepet játszanak

Az egész világ ellenük van, de soha nem ők a hibásak. Soha nem vállalnak felelősséget a tetteikért és a hibáikért, mindig másokat hibáztatnak, leginkább téged. 

9. Segítőkésznek tűnnek, de nem azok

Ha nekik kell segítség elvárják, hogy azonnal ott teremj. Azonban, ha te kérsz segítséget, úgy állnak hozzá, mintha valami őrült nagy dologról lenne szó. Lehet, hogy biztosítanak téged arról, hogy segítenek ha kell, de  szükség esetén ezt bizony nem fogják megtenni. 

Mit lehet tenni?

Ha ezek a jelek ismerősek számodra, akkor minél előbb távolságot kell létrehoznod közted és a másik illető között Ne próbálj meg mély barátságot kezdeni, maradj semleges. Tanulj meg bánni az érzelmeiddel és mindig lásd világosan, hogy a saját érzéseidről van szó, vagy mások érzéseit azonosítottad. 

A fenti jelek segítségével könnyedén felismerhetsz egy manipulátort a közeledben és megtanulhatod, hogy kell kezelni őket. Állíts fel határokat és győződj meg róla, hogy ilyen emberek nem léphetik át ezeket. 

Hogyan azonosíthatod a manipulációt egy beszélgetés során? >>>

süti beállítások módosítása