Toplista : A válások 11 leggyakoribb oka

2019. június 25. 07:30 - Life Advisor

valas_divorce.jpgNagyon reméljük, hogy a válások száma a jövőben csökkenni fog, azonban érdekes felfedezésekre bukkanhatunk, ha megvizsgáljuk, hogy milyen okok miatt szakadnak meg a kapcsolatok, legyen az család és a barátok támogatásának a hiánya vagy egy affér. A Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ kutatásából kiderül, hogy melyek a válások leggyakoribb okai. Ezekből mutatok most 11-et.

A tanulmány során 52 embert (31 nőt és 21 férfit) vizsgálták meg, akik korábban egy úgynevezett megelőző és kapcsolatjavító programon vettek részt. A program során a kommunikációs készségek fejlesztésére helyzeték a hangsúlyt. A tanfolyamra minden esetben az esküvő előtt került sor, majd 14 évvel később újból megkérdezték azokat a párokat, akik időközben elváltak, hogy miért nem sikerült a házasságuk.

11-10 : Kevés házasság előtti tanácsadás és vallási különbségek (13,3%)

Bár a résztvevők a tanfolyamot elvégezték, mégis sokan úgy vélték, hogy ez kevés volt. Az egyik résztvevő így fogalmazott : 

Jobb lett volna egy hosszabb tanácsadás és valaki, aki rávilágít minket arra, hogy nem szabadna egybe kelnünk.

Egy másik résztvevő szerint, habár a tanfolyam jó volt, a valóságban nem igazán lehetett rá támaszkodni. Megtanulták ugyan, hogyan kell egymással jól kommunikálni, arról viszont nem esett szó, hogy a házasság milyen különböző szakaszain kell majd túljutniuk.

A vallási különbségekre rátérve a Pew Center felmérése szerint a házasok 69%-a szerint azok, akik nem azonos vallásúak átlagosan kevésbé szerencsésebbek, mint az azonos hitű párok.

9. A családi támogatás hiánya (17,3%)

A Huffington Post tanulmánya 373 párt vizsgált 26 éven keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy 20%-al csökkenti a válás kockázatát az, ha az ember szoros kapcsolatban áll a partnere családjával.

8. Egészségügyi problémák (18,2%)

Elizabeth Ochoa házassági tanácsadó szerint a betegségek hozzájárulhatnak a válások kialakulásához. A betegségek fájdalmat okozhatnak, amelyek miatt a partner nem tud igazán jól részt venni a házasságban, persze vannak akik ezt jobban kezelik az átlagosnál. 

7. Családi erőszak (23,5%)

A kutatás résztvevőinek majdnem egynegyede a családi erőszakot jelölte meg a válásuk okaként. Sokan megerősítették, hogy az erőszak az idő múlásával egyre nagyobb mértékű lett. 

6. Drog problémák (34,6%)

A megkérdezettek 34%-a szerint a válásuk oka a drog problémák voltak és az, hogy a partnerük soha nem ismerte be, hogy problémái lennének. Ha mégis, akkor miután megígérte hogy változtat, ez sajnos nem történt meg, így nem maradt más lehetőség csak a válás.

5. Anyagi problémák (36,1%)

Habár többen elismerték, hogy az anyagi problémák nagyban hozzájárultak a házasságuk felbontásához, nem ez volt az alap probléma. A gondok inkább az anyagi helyzet okozta stressz és feszültség miatt keletkeztek. A Forbes magazin is arra az eredményre jutott, hogy nem szerencsés ha a pár egyik tagja inkább takarékoskodó, miközben a másik szórja a pénzt.

4. Fiatalkori házasság (45,1%)

Azok a résztvevők, akik a korai házasodást jelölték meg okként, a házasságkötéskor átlagosan 23 évesek voltak. A házasok életkora az utóbbi időben jelentős mértékben megváltozott. 1960-ban a 18-29 évesek 59%-a házas volt. Ötven évvel később 2010-ben ez a szám 20%-ra csökkent. Napjainkban a férfiak első házasságának átlagos életkora 28 év, még a nők esetében 26 év.

3. Túl sok veszekedés és konfliktus (57,7%)

Sajnos többen beismerték, hogy a konfliktusokat nem sikerült rendes körülmények között megoldani, sőt a megoldási lehetőségek idővel egyre rosszabbak voltak. A pozitív érzések és egymás támogatása időről időre csak fogyott.

2. Hűtlenség (59,6%)

A tanulmányok szerint a hűtlenséget kritikus fordulópontként említik meg a párok. Ezt volt úgymond az utolsó csepp a pohárban.

1. Az elkötelezettség hiánya (75%)

Bár a házasságnak az egyetlen komoly ígéretnek kellene lennie, a válaszadók 75%-a elmondta, hogy az elkötelezettség hiánya bizony jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a házasságuk felbomlott. Az egyik résztvevő azt mondta : 

Rájöttem, hogy az érzéseim nem igazán voltak romantikusak a párom irányába. Személy szerint én inkább barátságot éreztem.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása