Így derítheted ki, hogy melyik agyféltekéd a domináns?

2019. február 13. 07:30 - Life Advisor

brain_left_right.jpgA gondolatainknak, az elménknek és a fejünknek bizony óriási szerepe van a mindennapjaink és a sikereink tekintetében is. Agyunk két féltekéje keresztirányban irányítja testünket. A jobb és bal agyfélteke között létezik egy bizonyos mértékű munkamegosztás is. Számos bizonyíték támasztja alá, hogy az agy jobb és bal oldala különböző feladatokat lát el. Neked melyik agyféltekéd a domináns?

De nem csupán arról van szó, hogy agyunk egy analitikus bal és egy kreatív jobb agyféltekéből vagy épp férfi és női, jin és jang oldalból állna. 

Bármennyire is szeretné elhihetni az újságok, magazinok vagy épp az internet az igazság az, hogy nem létezik olyan teszt, amely megállapítaná, hogy agyunk melyik oldala a domináns. 

Eme kijelentés után véget is érhetne ez a cikk is, azonban azt igenis tudjuk vizsgálni, hogy az agy hogyan osztja be a részfunkcióit. Erre szolgál az alábbi teszt : 

1. Kulcsold össze a kezeid! Melyik hüvelykujjad van felül?

(A) Jobb

(B) Bal

2. Rajzolj a földre egy egyenes vonalat és csukott szemmel sétálj végig rajta. Nyisd ki a szemed! Melyik irányba tértél le a vonalról?

(A) Inkább jobbra

(B) Inkább balra

3. Vess egy pillantást az íróasztalodra. Milyen állapotban van?

(A) Rendezett

(B) Kaotikus

4. Rajzolj az ujjaddal a homlokodra egy Q betűt. Hogy rajzoltad le?

(A) Úgy, hogy mások is le tudják olvasni a homlokodról

(B) Úgy,hogy csak te tudd leolvasni a homlokodról

5. Vegyél szemügyre egy tárgyat magad előtt! Csukd be az egyik szemed! Melyiket csuktad be?

(A) A bal szemem

(B) A jobb szemem

Számold össze az A és B válaszokat. A több "A" a bal, a több "B" a jobb oldal dominanciájára utal.

Értékelés : 

A jobb agyfélteke felelős az összképért, úgymond kontextusba helyezi a dolgokat, olvas a sorok között, értelmezi a testbeszédet illetve felismeri az embereket és a kategóriákat.

A bal félteke inkább a részletekre koncentrálva tisztázza azokat, s a már ismert eszközöket és szavakat használja mechanikusan. 

A kutatók szerint többnyire bal agyféltekés világban élünk, amely technikai, bürokrata,virtuális, kontrollált és logikus. Ugyanakkor a jobb-bal felosztás nem annyira éles, mint ahogy azt gondolnánk, hiszen az egyes feltételek kiváltják és kiegészíthetik egymást. A két agyfélteke két különböző képet ad a világról, amelyről aztán egy egészet alkotnak.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása