Hogyan lehet sikeres az életed egy tiszta otthonnal?

2019. február 10. 07:30 - Life Advisor

clean_house.pngNem tudom ti hogy vagytok tele, de nem igazán tartozik a kedvenc tevékenységeim közé a takarítás. Persze az ellenkezője sem igaz, nem vagyok trehány, mondjuk úgy, hogy ilyen kötelezően elvégzendő feladatként élem meg minden alkalommal. Pedig, ha az otthonodban rend és tisztaság van az az egészségedre és a saját nyugalmadra is hatással van. Íme 8 tipp, hogyan tarthatod tisztán az elméd egy tiszta otthonnal.

Az otthonod takarításának megszervezése egyszerű feladat és tovább motiválhat téged egyéb feladatok elvégzésére is, amelyeket eddig esetleg magad előtt tologattál. 

Sokak számára rejtélyes, hogy hogyan tud egy tiszta otthon hozzájárulni az egészséges életmódhoz. Egy tiszta konyha például motiválhat téged arra, hogy egészséges ételeket készíts, amely az egészséges étrend kialakításához is vezethet.

A tiszta otthon ezenkívül költséghatékony is lehet számodra, hiszen képes leszel az anyagi helyzetedet is rendezetten látni és nem vásárolsz felesleges és csak "porfogó" dolgokat.

A körülöttünk élő emberek számára is hasznos lehet, ha neki állunk fenntartani egy rendezett lakást, hiszen így a feleslegessé vált holmikat,ruhákat,cipőket stb. a rászorulóknak adományozhatjuk.

Végül pedig, lehet, hogy morbid dolognak hangzik és nem is első randira javaslom, de a közös takarítás és a tiszta környezet fenntartása a párok számára is pozitív hatásokat rejteget, hiszen jobban összekovácsolja őket, amikor együtt, egy célért dolgoznak.

Jó, jó, de hogyan tudod elérni a tiszta otthont?

1. Porszívózz és portalaníts rendszeresen

A rendszeres porszívózás elengedhetetlen, pláne ha az a célod, hogy tiszta legyen a lakás. Ha pedig háziállatod van, akkor te tudod a legjobban, hogy mennyire fontos feladat a porszívózás, amellyel bármikor felfrissítheted az otthonod.

2. Ne dobáld szét a ruháid

Vess véget annak a szokásodnak, hogy a lakás különböző pontjain szétdobálod a ruháid miután hazaérsz. Legyen egy fix hely (fürdőszoba, szennyes kosár vagy egy szennyes kosár a fürdőszobában :) , ahova a ruháidat teszed.

A ruhák rendezett tárolása egyébként nemcsak a szennyesre vonatkozik, hanem a ruhás szekrényed rendben tartására is, ne feledkezz meg erről sem.

3. Vess véget a plusz káosznak

Emelje fel a kezét, akinek van otthon legalább egy olyan fiók, amibe aztán tényleg minden megtalálható az aprópénzen keresztül, a kábelen át, a mérőszalagig stb. A következő lépés, hogy az egyéb (így legalább nincs szem előtt) fiókok és tárolók ismét a szemed elé kerüljenek és elkezd a rendbetételüket. 

Ha pedig találsz még használható tárgyakat, akkor gondolj az adományozásra is.

4. Ha valami kiömlött vagy kifröccsent, töröld le

A tűzhelyen vagy a konyhai eszközökön felhalmozódott undorító zsír és szennyeződés nem lenne ott, ha rögtön letörölted volna, miután a kis konyhai baleset történt. Ha azonnal és használat után is letörlöd a felületet, azzal megakadályozod a szennyeződések felhalmozódását.

5. Tartsd tisztán az ágyad

Sokan hajlamosak arra, hogy ruhákat, laptopot stb. tartanak az ágyukban. Emlékezz arra, hogy az ágyadban alszol. A ruháid inkább tartsd a 2. pontban leírtak szerint.

Arra is érdemes figyelned, hogy az ágyadon megfelelő számú párna és takaró legyen. Ne ess túlzásokba, hiszen az felborítja a hálószobád egyensúlyát. 

6. Használat után mosogass el, vagy pakolj a mosogatógépbe

Lehet,hogy azt gondolod, hogy egyszerűbb a mosogatóba pakolni mint egyből a gépbe, valójában ez nem igaz. Ha már egyből a gépbe pakolsz, akkor időt takarítasz meg, amikor ténylegesen tisztítani kezdesz.

Ráadásul nagyszerű érzés lesz, ha folyamatosan tiszta edényeket tapasztalsz.

7. Tedd vissza oda a dolgokat, ahol voltak

Ha használat után épp az adott helyen hagysz valamit, akkor az elég hamar elkeveredhet a lakásban. Mindent juttass vissza használat után az eredeti helyére. Lényegtelen, hogy fésűről, sminkekről vagy épp fűszerekről van szó.

8. Rendezd össze a papírokat

Az egyik legnagyobb kihívás a számtalan papír (számla, magazinok, napilapok) rendben tartása. Keress egy helyet, ahol rendszerben tárolva tudod tartani a számlákat és az egyéb papírokat. Ha rendezetten tárolsz mindent, akkor mindez segíthet, hogy szükség esetén könnyebben megtaláld a dolgokat.

A fenti tippek betartása nemcsak a tiszta otthont teremtik meg, hanem az életed minőségét is javítani fogják. Lehet,hogy nehéz lesz mindet beépíteni az életedbe, így az kezdetbe válasz ki néhányat, amivel kezdesz és haladj szépen folyamatosan.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

süti beállítások módosítása