6 ok, amiért nem kellene kölcsönadnod se a barátaidnak, se a családodnak

2018. december 02. 07:30 - Life Advisor

helena-lopes-463976-unsplash.jpgGondoltad volna, hogy az ember baráti kapcsolatainak több, mint fele a pénz miatt megy tönkre? Talán úgy gondolod, hogy ezzel segíthetsz a barátodnak, de valójában erre rámehet a kapcsolatotok. Ha szeretnél tisztán látni, akkor íme 6 ok, amiért nem kellene sem a barátaidnak, se a családodnak pénzt kölcsön adni.

 

1. Te vagy a végső megoldás

Valószínűleg azért kerestek fel téged, mert nem kaphatnak hitelt valamelyik banktól. Ez azt jelentheti, hogy a hivatalos pénzintézetek számára túl nagy rizikót jelentenek ezek az emberek. Banki hitel esetén azért jelentős kockázat és érdeklődés üti fel a fejét, hiszen komoly dologról van szó. Ugyanez egy baráti vagy családi kölcsön esetében nincs meg, így sokkal nagyobb kockázatot vállalsz, mint amit egy bank vállalna.

2. Valószínűleg soha sem kapod vissza a pénzed

Azok az emberek, akik családtagjuktól vagy barátaiktól kérnek pénzt az esetek 70%-ban sosem fizetik vissza a kölcsönt. Ahelyett, hogy törlesztésre számítanál, a kölcsönt ajándékként kell tekintened a fejedben. Lehet,hogy soha többé nem látod ezt a pénzt, így maximum csak akkora összeget adj kölcsön, amennyi belefér neked.

3. Támogatod a rossz pénzügyi helyzetet

A kölcsönök nagy része akkor alakul ki, amikor a szülők a felnőtt gyereküknek adnak pénzt. Néha ennek a szülői kölcsönnek nagyon jó oka van, például egy előre nem látható vészhelyzet, amit azonnal meg kell oldani.

Sokszor azonban az ok, nem ilyen negatív, de a szülők csak adják a pénzt, jutalmazva ezzel a gyermekük rossz pénzügyi szokásait. Ha azt tanítod a gyerekeidnek, hogy te majd mindig kihúzod őket a szar pénzügyi helyzetből, akkor soha nem fogják megtanulni a sikeres pénzkezelést.

4. Lehet, hogy neked is szükséged lesz arra a pénzre

Váratlan élethelyzetek, munkahelyi krakk stb. Ha bármelyik megtörténik, akkor extra pénzre lesz szükséged a számlák kifizetéséhez és a felszínen maradáshoz. Ha rendkívül jól fel vagy készülve egy-egy vészhelyzetre, akkor nyilván nem fog hiányozni a kölcsön adott pénz.

De rendkívül kevés magyar ember rendelkezik bármilyen megtakarítással. Tehát,ha olyan vagy mint a legtöbb ember, akkor minél előbb szeretnéd visszakapni a pénzed. A megtakarításaidhoz való hozzányúlás azért, hogy egy barátodnak segíts, téged is olyan helyzetbe sodorhat, mint amiből most őt próbálod kisegíteni.

5. Folyamatosan a pénz visszafizetéséért kell könyörögnöd

Mivel a legtöbb hitel soha nem kerül visszafizetésre, bizonyára lesz egy olyan pont amikor a barátod, vagy a családtagod elmarad a törlesztésben. Az ilyenkor szükséges beszélgetés azonban kényelmetlen lesz számodra. Ráadásul mindez csak rosszabb lesz, hiszen továbbra is el fog maradozni a törlesztéssel, te pedig továbbra is könyöröghetsz azért, hogy viszont lásd a pénzed.

6. Örökre megsemmisítheti a kapcsolatod

Néhány késedelmes fizetés után valódi adósság gyűjtővé válsz. Az állandó vita, amely közted és a szeretett személy között kialakul, előbb-utóbb ténylegesen megsemmisítheti a kapcsolatotok. Minden alkalommal, amikor találkoztok kényelmetlenül fogjátok érezni magatok. Te azért, mert várod vissza a pénzed, a másik ember pedig azért, mert tudja, hogy fizetnie kellene.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása