Hogyan növelheted a pénzügyi felelősséged?

2018. szeptember 29. 07:30 - Life Advisor

euro-870757_640.jpgMinden esetben te döntöd el, hogy mire költöd a pénzed, de tudnod kell, hogy ezek a döntések következményekkel járnak. Dönts hát úgy, hogy pénzügyileg nagyobb felelősséget vállalsz és sokkal könnyebben tudod karbantartani az életed. Itt az ideje, hogy ne foglalkozz a külső tényezőkkel, ne befolyásoljon a jelenlegi helyzeted és hogy felelősséget vállalj a pénzügyeidért. Az ezzel járó jutalmak lehetővé teszik, hogy stabilabb és biztonságosabb életet élj és ne úgy éljünk, hogy számlát fizetünk számla után.

1. Hozz létre pénzügyi célokat!

Az első lépés, hogy kitűzöd magad el a pénzügyi céljaid. Például elhatározni, hogy kilábalsz az adósságaidból kitűnő ötlet lehet. Anélkül ugyanis, hogy világos elképzeléseid és terveid lennének, egy idő után vissza fogsz térni a régi költekezési szokásaidhoz.

Határozd meg, hogy hol látod magad 5 év múlva és azt is,hogyan tudod mindezt megvalósítani. A reális célok megteremtése segítséget nyújt az ígéretes jövőd megteremtéséhez.

2. Hozz létre költségvetést!

Egy másik jó ötlet, hogy proaktív legyél a pénzügyek terén, a költségvetés létrehozása, amit követsz is. Ügyelj arra,hogy minden kiadásod felkerüljön a listára és legyél tisztában azzal is, hogy mennyi bevételed van havonta.

A költségvetés segíteni fog kordában tartani a pénzügyeid és számodra is átláthatóbbá teszi, hogy hova is megy el a pénzed.

3. Beszélj egy pénzügyi tanácsadóval!

A pénzügyi stabilitás megteremtéséhez kiváló segítségedre lehet egy pénzügyi tanácsadó. Készülj fel a kérdéseiddel, a jelenlegi helyzeted felvázolásával és hallgasd meg, hogy milyen tanácsokat kínál számodra.

Egy remek pénzügyi tanácsadó segít azonnali stabilitást elérni és segíteni fog egy fényesebb jövő elérése érdekében. Valamint ez kiváló alkalom, hogy a nyugdíjas éveidre is gondolj és már most megkezd a tervezést és a legjobb lehetőséget válaszd.

4. Ismerd meg a lehetőségeid!

Nagyon fontos, hogy ne temesd el magad és ne add fel a tervezést csak azért, mert a múltban nehézségeid adódtak. Ismerd meg a lehetőségeid és hogy mit tudsz most csinálni, hogy a jövőd szebb legyen. Csak azért, mert a múltban nehézségeid voltak, nem jelenti azt, hogy ez örökre így is marad. Ha megismered a lehetőségeid, az cselekvésre fog ösztönözni téged, a cselekvés pedig a jövődet változtatja meg.

5. Faragj le a felesleges kiadásokból!

Hozd magad jobb pénzügyi helyzetbe azzal, hogy lefaragsz a felesleges kiadásokból. Például készíts el magadnak otthon a kávéd, ahelyett, hogy mindennap kávézóba mész. Érdemes megfontolni ezenkívül az otthon főzést is, így az ebéden,vacsorán is tudsz spórolni. Lehetséges, hogy egy olcsóbb konditerem is megteszi, valamint, hogy nem szükséges a legdrágább tv csatorna kínálat sem.

Szánj időt arra,hogy jobban megértsd, merre úszik el a pénzed és ahol lehet, ott faragj is le a felesleges kiadásokból.

6. Fókuszálj a befektetéseidre és a megtakarításaidra!

A következő módja a pénzügyi felelősséged fejlesztésére ha a befektetéseidre és a megtakarításaidra is koncentrálsz. Ahelyett, hogy az lenne az első gondolatod, hogy mivel költesz el több pénz, gondolkozz inkább azon, hogy mennyivel jobban járnál, ha ezt a pénzt a nyugdíjalapodba fektetnéd, vagy megtakarításokat hoznál létre.

Megfogod köszönni magadnak, ha már most tudatosan megtakarítasz, így a váratlan helyzetek sem fognak tudni nehézségeket okozni.

+1. Kommunikálj a pároddal!

Bizony a pénzügyi felelősség része, hogy képes vagy titkolózás nélkül kommunikálni a pároddal a pénzügyeidről. A pénzügyi gondok és nehézségek sokszor a szakítás okaiként is előkerülnek. Fontos, hogy hallgassátok megy egymás véleményét és közösen tegyetek a pénzügyeitek jobbá tételéért.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása