Hogyan azonosíthatod és előzheted meg a manipulációt egy beszélgetés során?

2018. augusztus 02. 07:30 - Life Advisor

mechanical-2033446_640.jpgA digitális korszakban a manipulatív trükkök jobban működnek, hiszen többet beszélünk egymással. Ha olyan emberrel beszélsz, aki ismeri az emberi pszichológia minden csínját-bínját, akkor veszélyben vagy. Tehát hogyan tudod megelőzni, hogy manipuláljanak és átverjenek? Olvasd el ezt a cikket és megtudhatod.

Meglepő módon a manipuláció egyre népszerűbb az interneten, annak ellenére, hogy a potenciális áldozatoknak sok ideje van gondolkodásra és elemzésre.

Minden manipulációban van egy logikai hiba. Próbáld meg észrevenni azt a pillanatot, amikor a csaló akár tudatosan, akár nem, de érvek nélkül védi meg a nézőpontját vagy olyan érzelmi technikát használ, amelyek bűntudatot kelt benned, vagy éppen olyan trükköket alkalmaz, amivel meggyőz téged, hogy neki van igaza. Ez az a pillanat, amikor véget vethetsz a beszélgetésnek.

Gyakori manipulatív trükkök beszélgetések során

Túlzott tájékoztatás!

A manipulátor sok érvet próbál meg felhozni, hogy összezavarja a partnerét. Ezeket az érveket nem lehet összehasonlítani, hiszen pont azért ömleszt rád ennyi információt, hogy belezavarodj és úgy ugrálj, ahogy ő fütyül. Figyelned kell arra, hogy az ellenfeled mikor nyugszik meg attól, hogy az emberek már az ő oldalán vannak. Ilyenkor ő is visszavesz majd a túlzott tájékoztatásból, hiszen úgy érzi, győzött.

Pszichológiai trükkök!

Ezek magukban foglalják a partner érzelmi állapotának bármilyen manipulálását, legyen szó bűntudatról, hízelgésről, hiúságról, személyes tulajdonságok megaláztatásáról stb.

Idegesítés!

Külön bekezdést igényel, hiszen számod módszer létezik rá : utalások, gúnyolódás, irónia, szarkazmus, igazságtalan vádak stb. Mindezek célja, az érzelmi egyensúly megtörése.

Érthetetlen szavak és kifejezések használata!

Ez a technika akkor hatékony, ha az ellenfél habozni fog, hogy rákérdezzen-e a fogalmak jelentésére, hiszen akkor elismeri a manipulátor fölényét. És ha fél, akkor hogyan is vitatkozhatna? A manipulátor biztosan nyer.

Hízelgés!

"Te mint képzett személy..." vagy "Nagyon is értelmes és okos vagy ezért tudom, hogy....". Olyan érzelmi nyomást gyakorol rád, hogy csak arra tudsz fókuszálni vajon elfogadd-e vagy elutasítsd inkább ezt a hízelgést, miközben ő éppen manipulál téged.

A vita elkerülése!

Ez a trükköt nagyon gyakran használják a manipulátorok, amikor már kifogytak az érvekből. Aztán megpróbál konfliktus kiváltani, hogy a beszélgetést azzal zárja le, hogy ő márpedig nem akar veled vitatkozni.

Az érv okának megindoklása!

A manipulátor nem kommentálja az érveit, inkább az érvelés okaira hivatkozik. Például : "Csak azért mondod ezt, mert szégyenled!"

A tények hangsúlyozása!

Ne felejtsük el, hogy egyetlen példa soha nem mutatja meg a teljes képet és fordítva. A manipulátoroknak mindig sok történetük van a sikerről, de kérdezd meg magadtól, hogy ezek vajon tényleg igazak?

Mindig egyértelmű választ akar!

Annak ellenére, hogy ez a módszer becsületesnek tűnik, valójában a manipulátor egyértelműen vagy "Igen" vagy "Nem" válaszokat vár el. A világon azonban, nem lehet minden kérdésre csak ezzel a két szóval válaszolni.

Címkézés!

A visszaélésszerű metaforák, összehasonlítások stb. Negatív attitűdöt fognak okozni, ami lehetővé teszi a manipulátor számára a pszichológiai győzelem elérését. A manipulátor mindig eléri, hogy a hited, ötleteid negatív címkével, véleménnyel lásd el.

Csavart szavak!

A manipulatív művészet ragyogó példája. A manipulátor az ellenfél múltbeli kijelentését valamivel eltérő értelmezésbe veszi át. Egyszerűen bármit mondasz, ő kifogja forgatni a szavaid, csak azért, hogy tovább tudjon manipulálni és tovább alkalmazhassa az itt felsorolt trükköket.

Nyilvánvaló gondatlanság!

Próbálkozhatsz vitatkozni egy manipulátorral, ő azonban mindig megtalálja az időt, hogy "elfelejtse" a te legfontosabb érved, valamint a te oldaladon álló egyéb pontokat.

Összefoglalva a manipulátor legfőbb célja, hogy az ő oldalára állítson téged. Ehhez használja a fenti trükköket, amelyek tényleg csak a leggyakoribbak. Természetesen a legjobb módja, ha nem keveredünk vitákba, hiszen így nem tudnak minket manipulálni, de az életben ez nem mindig kivitelezhető. Ezért jobb módszer ismerni a fenti trükköket, így könnyen rájöhetsz, ha téged is manipulálni akarnak.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

komment
süti beállítások módosítása