6 tipp a Mindfulness elkezdéséhez!

2018. január 06. 11:38 - Life Advisor

harmony-1229893_640.jpgA mindfulness a tudatos jelenlét világába kalauzol el bennünket. Sokan azt gondolják, hogy nem képesek rá, azonban szeretnék megosztani veled 6 olyan tippet, amivel te is elkezdheted alkalmazni a mindfulnesst.

Régebben volt egy időszak az életemben, amikor a saját gondolataimtól nem tudtam aludni. Arra lettem figyelmes, hogy hallom, ahogy az agyam kattog, dolgozik. Hiába feküdtem le időben, egyáltalán nem voltam képes kipihentem ébredni. Keresgélni kezdtem, de az altatók nem voltak szimpatikusak, a könyvolvasás, a szellőztetés, a kamilla és citromfű tea pedig nem segített. Rátaláltam azonban a mindfulnessre, amit azóta is imádok.

A tudatos jelenlét gyakorlatát már évezredek óta ismerjük: a római katolikus szerzetesek lelkigyakorlatáról a buddhista meditáció számos formájáig a világ sok spirituális hagyományában jelen vannak a mindfulness mozzanatai. Mindenkivel előfordul, hogy elveszíti a fejét, hogy olyasmit mond vagy tesz, amit aztán mélységesen megbán. Sokat segít, ha ilyenkor megállunk egy pillanatra és tudatosítjuk, hogy amit éppen érzünk az átmeneti, nem pedig a valós érzelmi világunk kifejeződése.

A mindfulnesst bárki - nemre, korra, vallásra vagy iskolázottságra tekintet nélkül – gyakorolhatja, ugyanis semmi másra nincs szükség, csak a figyelmünket megengedő, elfogadó módon a jelen pillanatra összpontosítani.

  1. Keressünk kényelmes pozíciót, amelyben erőlködés nélkül tudunk öt percig ülni.

  2. Keressük meg a saját légzésünket, ott, ahol a legjobban érezzük. Ez lehet a mellkasunk, az orrunk, a hasunk. Mindegy, hol figyeljük meg, a lényeg a figyelem. Figyeljük meg milyen érzés, ahogy a levegő be és kiáramlik az orrunkon keresztül, vagy tágul a mellkasunk/hasunk?

  3. Ha elkalandozunk nem baj, ez is a tanulási folyamat része. Ha észrevesszük, hogy nem a légzésre figyelünk, az már remek dolog, mert rajtakaptuk magunkat. Térjünk vissza a légzéshez, a jelenbe.
    Követheted az én példámat is, van, amikor ugyanis a szívverésemet figyelem, ugyanígy.

  4. Csak figyeljünk; nem kell elérnünk semmit. Csak figyeljük meg és fogadjuk el, amit tapasztalunk.

  5. Az elején 2-3 perc gyakorlás bőven elég, majd minden alkalommal adjunk hozzá egy percet a gyakorláshoz, amíg el nem jutunk 10 percig.

  6. Az elején érdemes felírni, hogy milyen érzés volt az adott gyakorlás és milyen érzéseket, érzeteket vettünk észre magunkban.

Egy idő után nemcsak a meditáció alatt fogjuk rajtakapni elkalandozó énünket, hanem a nap többi részében is képesek leszünk észrevenni,ha nem azzal foglalkozunk, amivel éppen kellene.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása